logo transparend vojvodina uzivo

U Kovačici otvorena izložba Jana Žolnaja

KOVAČICA – U Galeriji naivne umetnosti u Kovačici 15. juna organizovana je samostalna izložba naivnog slikara Jana Žolnaja povodom pete decenije od početka njegovog rada.

Jan Žolnaj je trenutno jedan od najaktivnijih i najiskusnijih slikara. Slika poluvekovne slike. Prvu samostalnu izložbu imao je 1975. godine u Beloj Crkvi, a iste godine i prvu zajedničku izložbu u rodnoj Kovačici. Svoj instinktivni izraz počeo je stvarati od 1996. godine, nakon višegodišnje pauze, 1998. godine, uz pomoć Galerije Babka, postao je član Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Prema njegovim rečima, već puno godina, njegove radove inspirišu slovačko selo i meštani, odnosi među ljudima, rad na njivi, ljubav prema zemlji i životu na selu.

Na ovoj izložbi predstavljena je 51 slika ovog umetnika. Žolnaj je imao do sada 66 izložbi, od toga 21 je bila u Srbiji a 45 u Slovačkoj. Osim tehnike ulja na platnu, koristi i uljani pastel, tuš, olovku, kao i kombinuvanu tehniku, kaže Jan Žolnaj.

Likovni kritičar Vladimir Valentik navodi da ulja na platnu Jana Žolnaja predstavljaju idiličan seoski svet, idealizirajući život i rad naših predaka na ravnicama.

Mojmir Vrlik, počasni konzul Srbije u Slovačkoj u Martinu, svojim prisustvom uveličao je otvaranje i otvorio izložbu. Galerija naivne umetnosti bila je zadužena za organizaciju događaja. Ana Žolnaj – Barca, direktorka pomenute kulturne institucije, navodi da su ovom prilikom izdali i katalog u tiražu od 1000 primeraka sa reprodukcijama slika Jana Žolnaja.

Izvor: RTV OK

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.