U Kikindi ponovo obeležen Svetski dan prevremeno rođene dece (VIDEO)

KIKINDA – Svetski dan prevremeno rođene dece, 17. novembar, ponovo je obeležen u Kikindi.

Gradska kuća osvetljena je ljubičastom bojom u znak solidarnosti sa malim borcima i njihovim roditeljima. Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika, ukazala je da se Kikinda ponovo, baš kao i prošle godine, priključila ovoj akciji u znak podrške prevremeno rođenim bebama:

foto: Kikinda.org.rs

-Važno je i podizanje svesti o ovoj problematici. Ovaj dan je posvećen onima koji su najosetljiviji i najmanji, a istovremeno su veliki heroji i borci, jer se od prvog dana grčevito bore za život. To je vredno pažnje i divljenja. Zato im večeras poklanjamo pažnju i pružamo punu podršku- kazala je Jakšić Kiurski i naglasila da podršku zaslužuju i njihovi roditelji:

foto: Kikinda.org.rs

– Naše društvo treba da bude svesno ovog problema, naročito ako u obzir uzmemo statističke podatke o broju prevremeno rođene dece. To nije zanemarljiva cifra. Potrebno je da se podigne i nivo kvaliteta zdravstvene zaštite kako bi preživeo što veći broj prevremeno rođene dece- rekla je ona.

Svoja iskustva iznela je sugrađanka Jelena Bakić, majka prevremeno rođenih blizanaca Tare i Radovana:

foto: Kikinda.org.rs

-Oni su rođeni šest nedelja ranije. Porodila sam se u novosadskoj Betaniji, u 34. nedelji trudnoće, i to na Božić. Porođaj je bio težak. Tara je imala samo 1.740 grama. Radovan je bio nešto teži- 2.130 grama. Ipak, sve se dobro završilo, a ovde sam da pružim podršku malim borcima i njihovim majkama- ispričala je Jelena Bakić.

Kako izgleda Gradska kuća u Kikindi, obojena u ljubičasto, boju malih džinova, pogledajte u video prilogu:

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.