U Kikindi održan prvi Javni roditeljski sastanak

KIKINDA – U svečanoj sali Gradske kuće održan je javni roditeljski sastanak, u okviru projekta pod nazivom “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”, koji zajednički realizuju ministarstva sporta, zdravlja i prosvete, sa ciljem jačanja razvojnog sistema fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i sporta kod dece i mladih.

U okviru programa kom su, pored predstavnika ministarstava, pokrajinskih i državnih institucija, prisustvovali gradonačelnik Kikinde sa svojim saradnicima, govorilo se o značaju bavljenja sportom i unapređenju časova fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u školama.

Foto: Vojvodina uživo

”Kikinda je četvrti grad, posle Niša, Novog Sada i Uba, u kojem je održan javni roditeljski sastanak. Naša misija je da svakom detetu bavljenje sportom bude dostupno i po mogućnosti besplatno. Nadležna ministarstva, zajedno sa lokalnim samoupravama, uz podršku svih institucija, škola i roditelja, kroz ovaj projekat pokušavaju da ostvare cilj da se svako dete bavi, odnosno igra sporta”, rekao je gradonačelnik.

Foto: Vojvodina uživo

Projekat, koji se realizuje u 95 škola, podrazumeva da deca svakog dana imaju časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja kao vid negovanja zdravlja i jačanja psihofizičke kondicije.

Foto: Vojvodina uživo

”Cilj je da deca steknu takmičarski i sportski duh i da kroz sport odrastaju zdravo i u fizičkom i u psihičkom smislu. Ključ uspeha projekta će biti na relaciji između škole, nastavnika, dece i roditelja i siguran sam da će ovakav pristup dati jako dobre rezultate. U Strategiji razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. i u Akcionom planu od 2023. do 2026. godine prepoznat je značaj fizičkog vaspitanja, kako u redovnoj nastavi, tako i u vannastavnim aktivnostima”, dodao je Zoran Kasalović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da deca i mladi svakog dana treba da provedu najmanje sat vremena u umerenoj fizičkoj aktivnosti.

 

Foto: Vojvodina uživo

”Gojaznost kod dece je veliki problem, tako da ćemo raditi na različitim preventivnim aktivnostima, koji će doprineti zdravim stilovima života”, nadovezala se dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja.

Foto: Vojvodina uživo

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.