U Kačarevu 15. februara svečano otvaranje 37. Slaninijade

KAČAREVO – U Kačarevu je sve spremno za predstojeću 37. svetsku Slaninijadu, a svečano otvaranje zakazano je za četvrtak, 15. februar. Manifestacija počinje u četvrtak, 15. februara i trajaće četiri dana do 18. februara.

„Očekujemo da će u hali i na centralnom seoskom trgu slaninu i prerađevine od mesa izložiti oko 300 proizvođača, svakoga dana od 8 do 20 časova. Imamo sreće što se naša manifestacija poklapa sa državnim praznikom pa ćete moći da provedete produženi vikend u najmasnijem selu na planeti“, navode organizatori.

Program festivala se deli na stalni i prateći deo.

Stalni program je pre svega sadržan u osnovnoj ideji iz koje je i nastala Slaninijada, a to je takmičenje za najbolju slaninu, povodom koje se organizuje izložba svih prispelih uzoraka iz zemlje i inostranstva. U sastavu žirija su renomirani stručnjaci: profesori poljoprivrednog fakulteta dr Milan Baltić, dr Neđeljko Karabasil i veterinar Vladan Đurković, koji će na osnovu kvaliteta, sastava, tehnologije proizvodnje, mirisa, ukusa, i izgleda proglasiti najboljeg, i organizator će dodeliti diplomu „Zlatni pobednik Slaninijade“.

Takmičenje ima podelu na tri kategorije:

– izbor za najbolju domaću slaninu
– izbor za najbolju zanatsku slaninu
– izbor za najbolju industrijsku slaninu.

Ove godine biće i specijalne kategorije:

– diploma za najbolju slaninu od mangulice
– diploma za najdeblju slaninu
– diploma za najdužu slaninu
– diploma za najbolju inostranu slaninu

Ove godine organizatori očekuju najveću ponudu domaće slanine i ostalih prerađevina od mesa od prve slaninijade pa do danas. Uzorke od 300-500g slanine proizvođači mogu prijaviti za takmičenje na adresu Maršala Tita 35, kancelarija Turističkog društva „Slaninijada“ Kačarevo i to brzom poštom, o trošku organizatora. Uzorke možete slati/donositi do 15. februara do 8 sati, kada počinje njihovo ocenjivanje, a njih će nakon takmičenja donirati organizaciji “Banka Hrane”, koja će kasnije kuvati obroke narodnim kuhinjama.

 

 

PRATEĆI PROGRAM

Organizatori žele da na jedan duhovit način, uz puno zabave približe etno kulturu narodu. Pored tamburaša koji će biti prisutni sva četiri dana, biće i koncerti kulturno umetničkih društava koja neguju tradiciju svih etničkih grupacija koje žive u Kačarevu i posetioci će imati jedinstvenu priliku da učestvuju u pesmi i igri, kao i da nauče naše narodne običaje.

U četvrtak i petak u sportskoj dvorani od 13 do 15 časova održaće se radionica crtanja za decu “ČVARKOLIJE NA PAPIRU” sa Nikolom Dragašem, gde će uz pomoć šarenih olovaka, ideje, i mašte na kreativan način oslikati ovogodišnju Slaninijadu. Nikola Dragaš je naš poznati karikaturista, ilustrator i mentor crtanja za decu u svom udruženju “ČAROBNI SVET CRTANJA“ iz Pančeva.

Organizuje se i takmičenje u topljenju slanine „Zlatni čvarak“, zatim takmičenje u spremanju svinjskog gulaša „Zlatni kotlić”, i takmičenje u spremanju donatorskog slaninarskog pasulja “Čarobni Pasulj”. Ove discipline uživaju veliku popularnost kod majstora kulinarstva koji se takmiče, a na radost posetilaca. Donatorski pasulj namenjen je domu za decu bez roditeljskog staranja “Spomenak” iz Pančeva.

Subota je dan za izazove! U sportskoj dvorani od 10h do 12h prvo nastupa Slaviša Ševrt, jedan od najboljih srpskih portret karikaturista koji će dva dana za redom po 2 sata slikati “Slaninarske Karikature”. Zatim od 12 sata biraće se “Najljući Slaninar”, ljuti izazov gde se prijavljuju samo takmičari sa čeličnim nepcima koje trpe ljutinu. Biće više krugova takmičenja od blago ljutih paprika stižemo do Karoline Riper koja ima 2 200 000 skovila, oko 200 000 jedinica je ljuća od suzavca!!!

Od 13 sati na binu hale sportova dolaze najjači takmičari koji se nadmeću u izazovu držanja slanine gde će svako od njih u muškoj i ženskoj kategoriji težiti da osvoje prestižnu nagradu “Najjači Slaninar” i “Najjača Slaninarka”.

Na kraju tih izazova u saradnji „Dinamom” iz Pančeva, klubom za obaranje ruku, dolaze profesionalci, koji će po najstrožijim pravilima organizovati amatersko takmičenje u obaranju ruku u kategorijama -90kg/+90kg, kao i za dame koje nećemo meriti. “Najjača Slaninarska Ruka” će se organizovati u tri kategorije.

Za sva takmičenja se možete prijaviti na društvenim mrežama instagram i facebook “Slaninijada Bacon Festival”, a pobednike očekuju slasne i prestižne nagrade.

 

 

„Zadovoljne mušterije dolaze u Kačarevo jer kupovna moć opada, a cene su niže nego u prodavnicama, i očekujemo da će i ove godine u vreme Slaninijade od 15. do 18. februara doći veliki broj posetilaca. Biće slanine za svačiji džep, od one najjeftinije, pa do one skuplje, ali slanine vrhunskog kvaliteta. Svi ljubitelji domaće slanine i proizvoda od mesa su dobrodošli, Kačarevo je blizu, oko 30km severoistočno od Beograda, i to u dva pravca prema Vršcu, i prema Kovačici. Ljudi kažu da je Kačarevačka slanina najbolja na zemaljskoj kugli, a Banatski hleb najlepši na svetu“, navode organizatori.

Za sva četiri dana trajanja manifestacije parking u Kačarevu je besplatan.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.