U Inđiji održana sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

INĐIJA – U Inđiji održana sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim – najnerazvijenijim područjima Republike Srbije- područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. 

Tema ove sednice je bilo stočarstvo i poljoprivreda kao šansa održivog razvoja u nerazvijenim područjima Republike Srbije i primena novih propisa i njihov uticaj na život i standard građana.

Najveći akcenat prilikom rasprave na sednici je bio povodom uvođenja novog sistema eAgrar. Zajednička ocena je da je aplikacija eAgrar izuzetno korisna za poljoprivrednike, ali da bi rok za njenu primenu trebalo pomeriti do aprila naredne godine, istakao je Milija Miletić, predsednik skupštinskog Pododbora, i dodao da će takav zaključak biti upućen resornom ministarstvu:

“Došli smo u Opštinu Inđija, da na primeru dobre prakse, sagledamo iskustva, da iz ove ravničarske opštine, koja ima komunikaciju sa evropskim fondovima, ponesemo zaključke koji će biti na dobrobit svih naših poljoprivrednika”, rekao je Miletić.

Iako je većina poljoprivrednih gazdinstava prešla na eAgrar, veliki je broj onih koji to još uvek nisu učinili, a neki pozivi i konkursi su već raspisani, pa je cilj da se pronađu načini da svima budu dostupna podsticajna sredstva.

“Inđijska Agencija za ruralni razvoj završila je najveći deo posla u vezi sa elektronskom registracijom poljoprivrednih gazdinstava”, naglasila je direktorka Agencije Ivana Pejović – Ševrt, izrazivši značaj dolaska republičkog Pododbora u lokalnu sredinu.

Sastanku je prisustvovao i Marijan Rističević, predsednik Odbora za poljoprivredu Skupštine Republike Srbije, koji je istakao da je najvažnije sačuvati mala poljoprivredna gazdinstva.

“Posebno mislim na domaćinstva koja se bave stočarskom proizvodnjom, njih je potrebno podržati svim mehanizmima, lokalnim i državnim, kako bi uvećavali stočni fond i širili proizvodnju, jer stočari su čuvari zemlje”, zaključio je Rističević i dodao da je neophodnoda eAgrar funkcioniše godinu dana da se sve uhoda i uigra kako bi on profunkcionisao na adekvatan način. Rističević je takođe još naglasio da nema ništa protiv eAgrara i da želi da on uspe.

Sednici je ispred Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, priustvovao dr Srđan Stojanović, koji je saslušao sve predloge koji su uputili članovi Pododbora kao i prisutni gosti i istakao daje  do sada u eAgrar prijavljeno preko 240.000 gazdinstava i da se do polovine ovog meseca očekuje da ih bude 300.000.

Kao zaključak sa sednice koji su uputili članovi Pododbora jeste da se izmeni Uredba o isplati podsticaja i da se isplate svi dugovi iz 2020., 2021. i 2022. godinu,  da se posebna pažnja posveti seoskom stanovništvu u nerazvijenim područijima, ne samo zbog poljoprivrede već i zbog demografije, da ostanu ljudi na svom ognjištu.

Kao gosti sednici Pododbora su prisustvovali predsatvnici  Udruženja “Seljačka strana”, “Društveno-ekonomski razvoj”, “Sremice IN” i udruženja “Stočar” koji svoj rad i delovanje organizuju na teritoriji opštine Inđija

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: