U Inđiji bez zaraženih od morbila

INĐIJA  – Održan je sastanak Saveta za zdravlje opštine Inđija, na kojem je bilo reči o epidemiološkoj situaciji, morbila, na teritoriji Srbije, sa akcentom na preduzimanju aktivnosti radi povećanja broja vakcinisanih i uz konstataciju da na teritoriji opštine Inđija nema zaraženih.

Kako je situacija na teritoriji republike Srbije pogoršana kada je u pitanju broj zaraženih od morbila ili malih boginja,  i kako je proglašena epidemija na teritoriji Smedereva, gde ima 12 slučajeva od toga 9 dece i 3 odraslih, stoga je na sastanku Saveta bilo reči o aktivnostima koje će se preduzimati kako bi se apelovalo na roditelje da MMR vakcinama vakcinišu decu protiv malih boginja, kao i o drugim merama koje će se preduzimati.

Sastanci Saveta za zdravlje opštine Inđija će se i dalje redovno održavati, pratiće se situacija i o tome će se redovno obaveštavati javnost, rekao je Zdenko Gajić, epidemiolog inđijskog doma zdravlja i predsednik Saveta za zdravlje opštine Inđija.

Zdenko Gajić epidemiolog doma zdravlja u Inđiji
Foto: Vojvodina uživo

„Morbile su izuzetno zarazno obolenje sa visokim procentom zaraženosti. Podatak da od 10 izloženih osoba 9 će da oboli govori dosta o tome. Nevakcinisana lica i ona koja nemaju dobar imunitet mogu doći u određene komplikacije. Podatak da smo od 2017. do 2019. imali epidemiju na teritoriji republike Srbije sa preko 5.000 obolelih i 15 smrtnih slučajeva dovoljno govori, da još jednom, apelujemo i zamolimo roditelje da još jednom razmisle o zdravlju svog deteta, o zdravlju svoje porodice, a samim tim i zdravlju svih stanovnika opštine Inđija, da dođu u dom zdravlja Inđija i da u dogovoru sa našim pedijatrima i lekarima donesu odluku i vakcinišu svoje dete na vreme kako bi  se zaštitili od ne malog broja komplikacija, pa nekih slučajeva i smrtnog ishoda.“  naglasio je epidemiolog Gajić.

U domu zdravlja u Inđiji, održavaju se intenzivno, svakog dana sastanci. Svakodnevno se pozivaju roditelji, a na sajtu ove zdravstvene ustanove mogu se pronaći sve neophodne informacije koje su potrebne građanima po pitanju epidemiološke situacije, brojevi telefona i druge korisne informacije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: