logo transparend vojvodina uzivo

U Gradskom muzeju Vršca otvorena izložba o Nikiti Tolstoju Državnog muzeja Lava Tolstoja iz Moskve

VRŠAC – Na današnji dan pre 100 godina u Vršcu je rođen veliki Nikita Tolstoj. Tim povodom u Gradskom muzeju Vršac otvorena je izložba „Rusija mi je otadžbina, a domovina Srbija“, Državnog muzeja Lava Tolstoja iz Moskve.

Na otvaranju izložbe, mnogobrojnoj publici, i uvaženim članovima porodice obratila se Ivana Ranimirov ispred Gradskog muzeja Vršac, a potom je o Nikiti Tolstoju govorio, potomak i savetnik predsednika Ruske federacije Vladimir Tolstoj. Veliku čast imali su Vrščani da čuju i akademika Ruske akademije nauka i suprugu Nikite Tolstoja, Svetlanu Tolstoj.

Okupljene je kroz izložbu stručno povela ćerka Nikite Tolstoja, Fjokla Tolstoj. Na samom kraju okupljeni su pogledali dokumentarni film o životu i delu čuvenog slaviste.

Retku priliku imaće muzejska publika da u okviru izložbe pogleda fotografije, lična dokumenta, arhivsku građu, lične predmete poput odlikovanja, ali i poštanskih markica koje je sakupljao Nikita, ali i divne minijature nameštaja, unikate, koje je ručno pravio njegov otac, umetničke slike.

Izloženi predmeti deo su porodične zaostavštine porodice Tolstoj. Otvaranje izložbe ulepšao je Gradski hor AS pod dirigentskom palicom Anđelke Sučević, izvodeći numere na ruskom jeziku.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.