U Evropi se sve češće testira četvorodnevna radna nedelja

Krajem ove godine Škotska planira da počne da testira radnu sedmnicu koja će trajati četiri dana. Međutim, ono što Škotsku razlikuje od ostalih zemalja u kojima je napravljen ovakav eksperiment jeste to što će se pilot-projekat sprovoditi u javnom sektoru. Pošto projekat treba da traje godinu dana, tamošnja vlada veruje da će za to vreme ovu ideju prihvatiti i privatni sektor.

Ranija istraživanja su pokazala da se čak 80 odsto radnika pozitivno izjasnilo o skraćenju radne nedelje, dok 65 odsto njih misli da bi u tom slučaju bili efikasniji. Ideja o četiri radna dana sedmično, koju su ranije već probale pojedine privatne kompanije u različitim državama, ali i vlade Japana i Novog Zelanda, nametnula je pitanje imaju li poslodavci interes da prihvate skraćenje radnog vremena i ko će da pokrije gubitke, ukoliko ih bude.

Logika kojom se vodila škotska vlada u pilot programu, kao i oni koji su ranije testirali četvorodnevnu radnu nedelju, jeste da će kraći radni dan ili nedelja popraviti opšte stanje zaposlenih, pa će tako biti zadovoljniji i odmorniji, a samim time i produktivniji, pa gubitka neće ni biti. Za poslodavce u Škotskoj ovo bi moglo da se ispostavi kao dobar potez, jer bi im pomoglo da lakše privuku radnike budući da su zbog nedostatka radne snage (uslovljene Bregzitom) u pojedinim sektorima suočeni sa rastućim pritiscima da povećaju plate i obezbede bolje radne uslove.

Ovdašnji sindikati smatraju da je rano o tome pregovarati u Srbiji, a Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati (minimalno 36 sati).

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.