U EU u 2020. godini bačeno 127 kilograma hrane po stanovniku

U Evropskoj uniji je u 2020. godini bačeno oko 127 kilograma hrane po stanovniku.

Domaćinstva su proizvela 55 odsto otpada od hrane, 70 kilograma po stanovniku. Preostalih 45 odsto je otpad nastao u lancu snabdevanja hranom.

Najviše otpada od hrane, po glavi stanovnika, zabeleženo je na Kipru (397 kilograma), Danskoj (221 kilogram) i Grčkoj (191 kilogram).

Kada je u pitanju otpad koji dolazi iz domaćinstava, u Evropskoj uniji su najviše otpada proizvela domaćinstva iz Portugalije, 124 kilograma po stanovniku, kao i italijanska domaćinstva, 107 kilograma po stanovniku.

Borba protiv otpada od potrošačke hrane ostaje izazov u Evropskoj uniji, ali i na globalnom nivou.

Foto: Envato

Otpad od hrane iz domaćinstva je skoro duplo veći od otpada od hrane koji nastaje iz sektora primarne proizvodnje i proizvodnje prehrambenih proizvoda i pića (14 kilograma i 23 kilograma po stanovniku).

U restoranima i prehrambenim uslugama je u 2020. bilo 12 kilograma otpada od hrane po osobi, dok je sektor maloprodaje i druge distribucije hrane sektor sa najmanjom količinom otpada od hrane po stanovniku – 9 kilograma.

Eurostat napominje da se još uvek analizira uticaj karantina tokom koronavirus na ta dva sektora.

Prema podacima izveštaja Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija, u domaćinstvima u Srbiji godišnje se baca 83 kilograma hrane po glavi stanovnika, što je 9 kg više od svetskog proseka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.