logo transparend vojvodina uzivo

U Državnom data centru podatke čuvaju IBM i „Huavej“

SRBIJA – Centar za četvrtu industrijsku revoluciju koji je Vlada Srbije osnovala zajedno sa Svetskim ekonomskih forumom u Davosu baviće se razvojem veštačke inteligencije i u njegov rad već je uključeno 20 domaćih institucija, izjavio je direktor Kancelarije za informatičke tehnologije (IT) i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Foto: Super kompjuter Data centar

On je u intervjuu za Politiku rekao da je reč o Elektrotehničkom, Mašinskom, Matematičkom i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Prirodno-matematičkom fakultetu tehničkih nauka iz Novog Sada, zatim Elektronskom i Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

„Korisnici veštačke inteligencije su, takođe, naučnotehnološki parkovi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku. Među korisniciam su Institut „Mihajlo Pupin“ i Institut za genetiku i molekularno inženjerstvo koji je dobio uređaj za sekvencioniranje genoma“, rekao je Jovanović.

Precizirao je da je za takav rad neophodan superkompjuter koji postoji u Državnom data centru u Kragujevcu, jer on jedini može da obradi tako veliku količinu podataka neohodnih za sekvecnionisanje genoma, što se koristi u savremenoj medicini.

„Na osnovu analize genoma svet pokušava da prepozna koji je to lek koji treba da se da pacijentu, a ne da se daje napamet, bilo da je reč o vakcinama ili lekovima za rak“, rekao je Jovanović.

On je rekao da je Sporazum koji je nedavno potpisao sa kompanijom G-42 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja se bavi klaudom, poziv toj kompaniji da sarađuje sa našim data centrom i prenese znanje.

„Oni su daleko otišli u čuvanju i obradi podataka na jednom mestu. Ceo državni i privatni sektor Emirata čuva podatke u njihovom Data centru. Kada imate podatke na jednom mestu, brži je razvoj“, rekao je Jovanović.

On je dodao da je više od 50 državnih institucija Srbije čuva svoje podatke u Državnom data centru u Kragujevcu, ali i velike strane tehnološke kompanije.

„Vlada je osnovala društvo sa ograničenom odgovornošću koje se zove “Data klaud tehnolodži“ i radi komercijalne poslove. I ona je potpisala ugovore sa američkim IBM-om i kineskim “Huavejom“, tako da i te velike kompanije čuvaju svoje podatke u Kragujevcu. Veliko je interesovanje i pregovori su u toku sa jednom poznatom američkom kpompanijom i nadam se da da će biti potpisan komercijalni ugovor“, izjavio je Jovanović.

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.