U Dolovu obeležen 7. septembar – dan važan za Dolovce koji su otišli na Sremski front

DOLOVO – Udruženje boraca iz svih ratova 20. veka iz Dolova obeležilo je 7. septembar, dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1944. godine, iz Dolova, u redovima partizana, na Sremski front otišlo oko 400 omladinaca, od kojih se osamdesetak nikad nije vratilo svojim kućama.

Najpre je upriličen komemorativni skup u sali dolovačke Mesne zajednice, a nakon toga upriličeno je i polaganje cveća na spomen obeležju na Selištu.

Selište (kao lokacija starog Dolova) je tog 7. septembra 1944. godine bilo mesto na kom su se dolovački omladinci okupili, da bi potom bili prebačeni na Sremski front. Dolovačko Udruženje boraca iz oružanih sukoba iz dvadesetog veka svake godine obeležava nekoliko datuma koji su usko vezani za njihovo mesto i oružane sukobe iz prošlog veka.

Prvi suret je 9. maja povodom Dana pobede nad fašizmom. Zatim se okupljaju 4. jula povodom Dana borca, a 11. jula se polaže venac na tromeđi atara Dolovo, Mramorak i Vladimirovac, na mestu gde je izvršena diverzija na pruzi.

Nakon obeležavanja julskih datuma, sledeći skup je pomenuti 7. septembar. Poslednji godišnji skup ovog tipa biće 4. oktobra povodom Dana oslobođenja Dolova.

Kao i prethodnih godina i ove godine su 7. septembra, članovi Udruženja boraca najpre kraćim skupom u lokalnoj Mesnoj zajednici odali poštu svim stradalima u oružanim sukobima u prošlom veku.

 

 

Predsednik MZ Dolovo, Bogdan Ankucić i predsednik udruženja Mirko Subin pozdravili su okupljene i izrazili želju da se više mladih pridruži njihovim akcijama odavanja počasti palim borcima i ujedno nastaviti tradiciju i obeležavati istorijske datume bez obzira na ideologiju. U Dolovu više nema autentičnih boraca iz Drugog svetskog rata, ali ima iz sukoba s kraja prošlog veka.

U vremenu nakon Drugog Svetskog rata, 7. septembar se u Dolovu obeležavao kao seoska slava. Početkom 90-ih godina, praznik Letnji Sveti Nikola se vratio kao seoska slava, a 7. septembar, iako ne više kao zvanična seoska slava, ostao je i dalje dan kada se u Dolovu postavlja zabavni park za decu sa vazdušnim toboganima, ringišpilima, električnim automobilima, tezgama sa igračkama, šećernom vunom, slatkišima…

U Dolovu je i dalje opstao germanski izraz za zabavni park za decu, pa stariji meštani kažu: Otišla deca u centar (sela) na “špileraje”. Tako da u Dolovu “špileraji” dolaze dva put godišnje: na Letnjeg Svetog Nikolu i za 7. septembar.

Istorijska zanimljivost: Selište pripada dolovačkom ataru, i u istorijskim spisima (Pećki katastih) je zabeleženo da se Dolovo kao naseljeno mesto u 17. veku nalazilo na toj lokaciji. Monasi Pećke patrijaršije su skupljajući priloge za obnovu patrijaršije, 1660. godine prošli i kroz Dolovo.

U 18. veku stanovništvo se pomera na lokaciju gde se Dolovo danas nalazi.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.