U Crepaji zadovoljni prinosom šećerne repe

Završava se vađenje šećerne repe. U Crepaji je to jedna od najzastupljenijih kultura.

Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom i zaradom, a najavljena pomoć države za proizvodnju repe biće dodatni bonus i svakako će povećati površine pod tom kulturom.

Aleksandar Margan iz Crepaje pod šećernom repom ove godine imao je 40 hektara. Godina je bila dobra, repa je podnela manjak padavina i visoke temperature. Prinosom,od oko 50 tona po hektaru, je zadovoljan.

– Još uvek nismo podvukli crtu, ali smo zadovoljni prinosom, uslovima i uslugom koje nudi šećerana, prevozom, vađenjem. Mislim da ćemo biti u dobrom plusu. Šećerna repa traži mnogo, zato je i zovu kraljica ratarskih kultura, od oranja, đubrenja, setve, ali koliko se oko nje trudimo toliko nam i daje – kaže Aleksandar Margan.

Poljoprivrednici dobijaju 5 i po dinara po kilogramu repe. Šećerana je dodatno dala gratis 100 evra po hektaru kao vid stimulacije i 500 evra beskamatno po hektaru poljoprivrednicima kojima je potreban novac unapred. Država najavljuje subvencije za proizvodnju šećerne repe. To će svakako doprineti povećanju površina pod tom kulturom, kažu u Crepaji.

– Šećerna repa je dobra da nam zatvori sve troškove koje imamo u proizvodnji svih ostalih kultura. Dakle, ona pokrije troškove, a od ostalih kultura nam ostaje dobit. Uredba je već doneta, mislim da će 60.000 po hektaru država plaćati za proizvodnju šećerne repe malim gazdinstvima. Uslov je da bude oko 50 tona po hektaru, ne znam da li je definisano da će to biti za čistu repu ili plativu, ali mislim da će većina ispuniti taj uslov. To je dodatni bonus za nas poljoprivrednike – kaže Dragan Jovanov iz Crepaje.

Ove godine šećerne repe u Crepaji bilo je na 800 hektara. Površine za sledeću biće povećane, a nastojanja su da se proizvodnja vrati na period iz 2018. kada je pod repom bilo oko 2.000 hektara.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.