logo transparend vojvodina uzivo

U čemu je štos: Sve više influenserki jutarnju kafu menja supom od kostiju

Vaše bake se sigurno sećaju šta je to, ukoliko ste vi zaboravili.

Jutarnja rutina mnogih nezamisliva je bez šoljice kafe, no sve je veći broj onih koji za početak dana biraju neobičnu alternativu – šolju vrele supe od kostiju. Ovaj trend, koji dobija na popularnosti zahvaljujući influenserima na društvenim mrežama, obećava jutarnju energiju bez uobičajenih posledica koje donosi kofein.

Zašto bi neko razmotrio zamenu kafe za supu od kostiju? Pored obećanja o jutarnjem zagrevanju, mnogi tvrde da ova neobična alternativa donosi brojne zdravstvene benefite, uključujući čistiju kožu, bolju probavu i mnoge druge. A što je najbolje, eksperimentisanje s bujonom od kostiju dolazi s minimalnim rizikom.

„Konzumacija bujona od kostiju generalno se smatra bezbednom za većinu ljudi i može predstavljati zdrav dodatak ishrani ako se konzumira umereno,“ kaže dr Kristin Drajer, nutricionistkinja.

Dodatni dokazi

Iako su potencijalne prednosti bujona od kostiju, od ublažavanja bolova u zglobovima do podrške zdravlju creva i potencijalnog smanjenja bora, dugo privlačile pažnju, naučni dokazi iza ovih tvrdnji nisu čvrsti. Većina studija sprovedena je na životinjama, a ne na ljudima, što znači da je potrebno više istraživanja kako bi se potvrdila njihova efikasnost kod ljudi.

Ipak, to ne umanjuje činjenicu da bujon od kostiju može biti koristan dodatak ishrani, posebno zbog svog sadržaja proteina. „Iako nije kompletan protein, bujon od kostiju može doprineti vašem dnevnom unosu proteina, što je povezano s nizom zdravstvenih benefita,“ dodaje dr Drajer.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.