logo transparend vojvodina uzivo

U BiH borovnice i maline dostigle cenu mesa

Cene kilograma voća, prvenstveno borovnica, malina i trešanja, ove godine su drastično skočile, pa su tako dostigle cenu kilograma mesa u mesarama širom Bosne i Hercegovine, pišu „Nezavisne novine“.

Pre nekoliko dana je na sarajevskoj tržnici za kilogram trešanja trebalo izdvojiti i do 12 KM, a ovo voće je u glavnom gradu BiH prošle godine koštalo od osam do 10 KM.

U Hrvatskoj su cene trešanja još veće, pa je za kilogram ovog voća u Splitu trebalo izdvojiti duplo više novca nego u BiH, odnosno 12 evra.

Cene borovnica i malina dostižu i 24 KM po kilogramu.

Slična cena ovog voća je i u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji BiH, odnosno razlika je u dve-tri marke, zavisno od mesta kupovine.

Sa druge strane, novinari „Nezavisnih novina“ proverili su kolike su trenutne cene mesa u mesarama.

Iz jedne mesare u Sarajevu su za „Nezavisne“ rekli da je trenutna cena junetine oko 20 KM, dok je teletina oko 30 KM.

U jednoj banjalučkoj mesari je cena svinjskog buta 12 KM, junećeg 20 KM, dok je teletina najskuplja i iznosi 40 KM.

Zbog čega su cene voća ovako visoke, za „Nezavisne novine“ je objasnio Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona.

– Sve cene poljoprivrednih proizvoda ove godine su veće. Što se tiče cena voća, prvi plodovi su uvek najskuplji. Tek nakon što prođu prvi plodovi, cena malo pada. Ipak, ove godine su cene svih poljoprivrednih proizvoda u porastu iz raznih razloga. Neki od njih su: skuplja obrada njiva, presađivanje i druge stvari. Zbog toga je i poljoprivrednik morao malo da poskupi, ali ipak to poskupljenje nije ni približno poskupljenju otkupljivača koji diktiraju cenu na tržištu – objasnio je Hasanović.

Na ovakve cene i građani burno reaguju.

– Ja stvarno više ne znam šta da kažem. To je apsolutno nenormalno šta se radi. Za dva obroka dnevno potrošim oko 15 maraka i uvek se presabiram u sebi da li sam mogao jeftinije proći. A onda kada sam vidio da su borovnice oko 20 KM, pomislio sam da živimo u nekom filmu – kaže Banjalučanin Goran T.

On ističe da više neće moći dugo ovako.

– Verujte da se ljudi odriču onog najosnovnijeg, a kako je krenulo, čini mi se da će biti sve gore i gore. Pa kilogram mesa košta skoro kao i borovnice, a vidio sam da su paprene cene i trešanja – rekao je ovaj Banjalučanin.

Admir Arnautović, predsednik Kluba potrošača srednje Bosne iz Travnika, rekao je „Nezavisnim novinama“ da je ovo ogroman udar na džepove potrošača.

– Cene voća i povrća su u zadnje dve godine rasle, ali ove godine je stvarno previše. Sa druge strane, pretpostavljam da određeni broj građana može sebi to priuštiti jer se ne bi prodavalo po tim cenama da ne može, ali to je jako mali broj. Ipak, ovo su proizvodi koji dolaze, ajmo reći, „iz prirode“. Imamo standardno problem da proizvodi koji se kupuju na pijacama nisu pod kontrolom države, a i većina ne plaća poreze, i to je neuređeno tržište – istakao je Arnautović.

Pročitajte još:

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.