U Beloj Crkvi otvorena inkluzivna izložba “Skockaj Belu Crkvu”

BELA CRKVA – Inkluzivna izložbu dečijih likovnih radova i mladih Belocrkvana „Skockaj Belu Crkvu“, otvorena je juče na Svetski dan dan ljudskih prava u Kancelariji za mlade opštine Bela Crkva.

Izložbu je organizovalo udruženje „Autizam Južni Banat“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, lokalne samouprave Opštine Bela Crkva i Autizama Srbija.

Naziv projekta koji je trajao od 1. jula 2023. godine glasi „Socijalna promocija osoba sa autizmom kroz inkluzivnu umetnost“. Projekat su vodili Tereza Stamenković, nezamenljivi likovni pedagog i Ognjen Jovanović, IT podrška i brat umetnika sa autizmom. Medijska podrška: BC info i Miloš Popović. Podrška fotografijama i učešćem u likovnim i muzičkim radionicama: Češka beseda Kruščica.

„Kroz likovne radionice prošlo je oko stotinu dece i mladih. Otvorili su se, družili, stvarali i pokazali da svako ima u sebi neki potencijal. Potreban je lep pristup, ideja, kontinuirani rad, strpljenje, lepa reč, razumevanje i prihvatanje. Svako treba da bude ponosan na ono što jeste, a društvo da pruži priliku svakom članu da iskaže svoje darove i talente. To je osnovno ljudsko pravo. Zahvaljujemo se svim drugarima naših gradskih osnovnih škola koji su napravili slagalice kako bi se deca sa autizmom igrala u udruženju. Zahvaljujemo se privatnom sektoru Bele Crkve na donacijama, svim meštanima i turistima koji su slikali zajedno sa nama tokom leta. Zahvaljujemo se Kancelariji za mlade Bela Crkva na ustupljenom prostoru, roditeljima iz Vršca i okoline koji su dovozili decu na likovno terapeutski rad, Nataliji Lazić, Neveni Petrović Jojić na zalaganju u Ministarstvima za decu male Bele Crkve, i našem Dečijem Centaru Zaječar na druženju i saradnji i na kraju našoj predsednici opštine Violeti Simić koja nas uvek podržava i sa nama je i obezbeđuje nam i logopeda, i defektologa, i lične pratioce, i Inkluzivni centar, i Savetovalište, i sredstva za izlete, i arhitektonsku pristupačnost, i tehničku podršku. I materijalno, i moralno uvek je uz našu populaciju i svu decu. Hvala svima“ – rekla je predsednica udruženja „Autizam Južni Banat“, Danijela Jovanović.

Na kraju otvaranja ove izložbe podeljene su zahvalnice pojedinicma i instutucijama na nesebičnom doprinosu da se dobije lep prostor, uredan, okrečen, sređen, kao i šansu da pokažemo šta sve osobe i mladi sa autizmom mogu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.