BAČKA PALANKA – Pozno leto i centar Bačke Palanke su idealno vreme i mesto za održavanje tradicionalne manifestacije Štrudl fest, tako je bilo i u nedelju kada su se po 14. put okupili izlagači omiljene poslastice.
Njih dvadesetak izložilo je ručno mešene štrudle od oraha, rogača, višanja i malina, dok je definitivno najviše bilo onih s makom, koje su i najtraženije među kupcima.
Ako je suditi po broju posetilaca koji su u nedelju došli u Ulicu Kralja Petra Prvog, kao i po broju štrudli koje su prodate već u prvih pola sata održavanja manifestacije, ovogodišnji „Štrudl fest“ je bio i više nego uspešan. Zadovoljni su bili i izlagači i posetioci, kao i organizator, predsednik Udruženja Nemaca Bačka Palanka, Rudolf Uhlarik.
Ove godine smo ponovo bili međunarodna manifestacija, došli su nam gosti iz Vukovara, nakon pauze zbog pandemije. Ranijih godina smo imali goste i iz Rumunije, tu su nam i gosti iz Nemačke, koji su nekada živeli u Palanci, pa su sada došli u stari zavičaj. Oni tradicionalno dolaze baš u ovom terminu, da budu tu za „Štrudl fest“. Lep je odziv i izlagača i posetilaca, degustatora i kupaca. Ljudi zaista vole štrudle, i sa makom, orasima, višnjama, sirom… Pre koju godinu smo čak imali jednog izlagača, inovatora, koji pravi štrudle sa ukusom piva – kazao je Rudolf Uhlarik.
Palančanima ipak nije smetalo što su se ove godine najviše nudile štrudle tradicionalnih ukusa, jer je svaka rađena po posebnoj recepturi i ukusna. Za topao letnji dan, mnogi su se odlučili da probaju slatke i osvežavajuće štrudle sa malinama i pavlakom, koje pravi Gordana Dabić iz Gajdobre. Sa njom su na štandu bile i njene ćerke, snaja i unuka, jer su sve zajedno učestovale u izradi ovog slatkog delikatesa.
Ovo je naša porodična tradicija. Trebao nam je jedan dan da napravimo preko 70 štrudli, a recept je uvek isti, svi sastojci se mere. Razlika je jedino u veličini tepsije. Doduše, imamo i tajni sastojak, a to je ljubav – kroz osmeh nam je otkrila Gordana Dabić. – Mi i za našu slavu ne pravimo sitne kolače, samo pravimo štrudle, pa i u goste kad idemo, nosimo štrudle. Godinama dolazimo na ovu manifestaciju, i uvek smo zadovoljni celom organizacijom, izlagačima, kupcima. Što se tiče ukusa koji se najviše prodaju, orasi i rogač su prvi „planuli“.
Na štandu prekoputa, prve su „otišle“ štrudle sa makom koje su pravile i prodavale Biljana Borković iz bačkopalanačkog Udruženja „Zlatne ruke“ i njene koleginice, a pomagala je i Biljanina unuka. Ovo udruženje je već godinama veoma aktivno i članice izrađuju različite ručne radove, i tradicionalne mese štrudle za „Štrudl fest“. Kada je u pitanju recept za savršenu štrudlu, Biljana Borković je objasnila da je ključ u veštim rukama, testu koje je dobro zamešeno i nakislo i dobrom filu. Kao i za sve u životu, bitno je i da se voli posao koji se radi, dodala je naša sagovornica.
I članice Udruženja Mađara iz Bačke Palanke su bile zadovoljene prodajom njihovih štrudli sa makom, u čiji sastav ide i mast. Kako su rekle, to je starinski recept njihovih baka, a pored divnog ukusa, ove štrudle mogu da ostanu sveže i ukusne i po nekoliko dana. Mirjana Jandrić iz Obrovca i njena majka, koje su svoje kolače izložile na štandu pored, su nam otkrile da je za dobru štrudlu najbitniji kvalitet. Kako su rekle, svaka domaćica ima svoju tajnu, ali je bitno da brašno bude sveže prosejano, kvasac takođe svež, da mak ne bude gorak i da se koriste pravi orasi, a ne zamene. One već 18 godina same prave kolače koje prodaju na bačkopalanačkoj pijaci, ali prave i za svoju mnogobrojnu porodicu, jer je Mirjana ponosna majka šestoro dece.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.