logo transparend vojvodina uzivo

U Bačkoj Palanci 143 porodice dobile novac za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova

bačka palanka-opština
BAČKA PALANKA – U opštini Bačka Palanka 143 porodice dobile su bespovratna sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Bačka Palanka u 2022. godini.

Novac su obezbedili opština Bačka Palanka i Ministarstvo energetike, a ugovori su im uručeni danas u velikoj sali opštine.

Korisnici su odabrani na osnovu javnog poziva, koji je završen u četvrtak, 17. novembra. Kriterijume je ispunilo 100 porodica iz Bačke Palanke i po jedan iz Pivnica, Karađorđeva i Neština, dva iz Tovariševa, četvoro iz Silbaša, petoro iz Nove Gajdobre, šestoro Obrovčana, sedmoro iz Mladenova, po osmoro iz Gajdobre i Čelareva.

Predsednik Opštine Branislav Šušnica rekao je da povećanje energetske efikasnosti u individualnom stanovanju donosi znatnu korist građanima zbog racionalnijeg utroška toplotne energije.

Energija će biti sve skuplja, a optimizovanje potrošnje omogućiće žiteljima Bačke Palanke da ostvare uštede u kućnom budžetu, a ujedno podignu kvalitet grejanja u svojim domovima. Unapređenje energetske efikanosti doprineće i na širem planu, jer će se smanjiti utrošak električne energije za grejanje i klimatizaciju. Svi moramo biti svesni važnosti štednje. Lokalna samouprava u Bačkoj Palanci će u saradnji s republičkom Vladom i Ministarstvom energetike i ubuduće nastojati da pomogne građanima da termički unaprede svoje kuće i stanove – rekao je Šušnica.
Program energetske efikasnosti zainteresovanim građanima omogućuje da do najviše upola cene zamene spoljne prozore i vrata na kućama i stanovima, nabave i instaliraju kotlove na prirodni gas, ili postojeće kotla ili peći zamene efikasnijim. Građani su mogli da konkurišu za nabavku i instalaciju kotlova na biomasu (drveni pelet, briket, sečku), zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela – radijatora i pratećeg pribora, kao i nabavku i ugradnju toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema i zamenu stolarije.

Koristi od programa energetske efikasnosti su višestruke. Pored toga što će za nabavku materijala i opreme plaćati samo polovinu cene, imaće i dugoročnu dobrobit jer će plaćati manje račune za grejanje i struju, a ujedno će imati bolje grejanje, a leti bolju klimatizaciju. A svi zajedno ćemo doprineti zaštiti životne sredine, jer ćemo smanjiti potrošnju energije i upotrebu energetskih resursa – kazao je Šušnica.
Ukupna vrednost ovog dela projekta iznosi 18 miliona dinara.Opština Bačka Palanka i Ministarstvo energetike su obezbedile sredstva za maksimalno 50 % od ukupne cene izvođenja radova po ovim merama dok ostali deo finansiraju sami građani. Među 143 porodice koje su prošle na konkursu je i mlađi bračni par Laćarak iz Silbaša.

Izuzetno smo zadovoljni što smo odabrani na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava. Svakako bismo investirali u nov kotao. Pomoć opštine i Ministarstva je više nego dobrodošla. Uspećemo da realizujemo sve što smo planirali, a imaćemo dvostruku uštedu. Potrošićemo manje svog novca za materijal i radove, a uštedećemo na potrošnji energije, i imaćemo bolje grejanje – kaže Dragana Laćarak.

 

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.