U AP Vojvodini počinje sa radom palijativna nega

NOVI SAD – Zdravstveni sistem AP Vojvodine biće bogatiji za dve nove delatnosti, pošto u okviru Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine (UKCV), odnosno u prostoru bivše Kovid bolnice na Mišeluku, počinje organizovanje palijativnog zbrinjavanja bolesnika, a u rad se pušta i Odsek za mentalno zdravlje u zajednici.

Zdravstveni sistem AP Vojvodine biće bogatiji za dve nove delatnosti, pošto u okviru Univerzitetskog Kliničkog centra Vojvodine (UKCV), odnosno u prostoru bivše Kovid bolnice na Mišeluku, počinje organizovanje palijativnog zbrinjavanja bolesnika, a u rad se pušta i Odsek za mentalno zdravlje u zajednici.

U funkciji pružanja palijativne nege u UKCV-u nalaziće se 50 kreveta za bolesnike, uz obezbeđene dodatne kapacitete za aktivno uključivanje članova porodice u proces lečenja prema preporukama najsavremenijih vodiča za palijativno zbrinjavanje.

Foto: Tanjug

Zahvaljujući adekvatnom palijativnom zbrinjavanju pacijenata, AP Vojvodina će po prvi put dobiti jedan takav vid zdravstvene zaštite, koji će standarde lečenja podići na potpuno novi nivo.

Odsek za mentalno zdravlje u zajednici obezbediće viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja sa kojim se savremena svetska populacija suočava, kroz pružanje usluga i promociju iz domena mentalnog zdravlja i prevenciju mentalnih poremećaja. Na ovaj način će se pružati usluge pacijentima koji zbog svog zdravstvenog stanja zahtevaju psihološku dijagnostiku, opservaciju, grupnu i individualnu psihoterapiju, radnu terapiju, kao i psihosocijalnu podršku u vidu intervencija u kriznim situacijama.

Foto: Tanjug

Uvođenjem novih delatnosti u okviru UKCV-a Pokrajinska vlada nastavlja kontinuitet ulaganja u podizanje kvaliteta pružanja medicinskih usluga građanima AP Vojvodine, jer će se na ovaj način značajno poboljšati, kako dijagnostika i lečenje, tako i prevencija teških bolesti, od kojih, nažalost, sve veći broj ljudi oboleva.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.