Na današnji dan pre 24 godine NATO je srušio Varadinski most

NOVI SAD – NATO avijacija je na današnji dan pre 24 godine, devetog dana agresije na Srbiju (SRJ) srušila most Maršala Tita, poznatiji kao Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu.

NATO bombarderi srušili su Varadinski most 1. aprila, 1999. godine u 5.05 časova, tom prilikom život je izgubio Novosađanin Oleg Nasov (29).

Novi Sad će do kraja aprila ostati bez još dva mosta i svih prelaza preko Dunava. Sva tri mosta obnavljana su po redosledu kojim su i rušeni. Prvo je obnovljen Varadinski, potom Most slobode, i na kraju Žeželjev most.

Od mosta kraljevića Tomislava do Varadinskog mosta

Most kraljevića Tomislava građen je od 1921. do 1928. godine na lokaciji koja je pre Prvog svetskog rata bila predviđena za gradnju stalnog mosta. Zajedno sa mostom, probijen je bulevar kojim se Novi Sad proširio do Dunava i povezao sa Petrovaradinom.

Prvi put je srušen 1941. godine, kada ga je jugoslovenska vojska minirala, kasnije su ga Nemci obnovili, zatim 1944. godine srušili pri povlačenju.

Ovaj most je prvi most koji je obnovljen posle Drugog svetskog rata. Obnovljen je 1945. godine, a do izgradnje Žeželjevog mosta preko njega su išle železničke šine. Bio je jednostavne rešetkaste konstrukcije. 1999. godine je bilo predviđeno njegovo podizanje na propisanu visinu, međutim, 1. aprila 1999. NATO avijacija ga je sa nekoliko projektila srušila.

Odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novog mosta. Кrajem 1999. uklonjeni su ostaci starog mosta i početkom 2000. godine radnici niškog MIN-a su danonoćno radili da bi Novom Sadu obezbedili novi stalni most.

Otvoren je septembra 2000. godine, neposredno pred izbore. Na otvaranju je dobio ime “Varadinska duga“, ali kasnije je ime promenjeno u Varadinski most.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: