Tursko čvorište moglo bi da zameni Severni tok

Izvršni direktor energetskog giganta kaže da bi količine gasa mogle da se preusmere pomoću takve rute.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler objasnio je da bi bilo moguće preusmeriti sve isporuke gasa koje su obustavljene zbog sabotaže gasovoda Severni tok kroz tursko čvorište.

„Govorimo o svim onim količinama koje smo izgubili zbog akta međunarodnog terorizma na gasovodima Severni tok, tako da to mogu biti značajne količine“, rekao je Miler u intervjuu za TV „Rusija 1“, komentarišući izglede za stvaranje ove vrste gasovoda.

Miler je istakao da bi iskustvo kompanije u pripremi projekta gasovoda Južni tok moglo biti dragoceno. Projekat, koji bi dovozio oko 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa godišnje preko Crnog mora u Bugarsku i dalje u druge zemlje Evrope, na kraju je otkazan i zamenjen Turskim tokom.

Dakle, čak i ako govorimo o tehničkoj dokumentaciji za trasu, tada je sve urađeno za Južni tok“, rekao je generalni direktor.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje predložio izgradnju velikog gasnog čvorišta u Turskoj za snabdevanje koje je prethodno bilo usmereno kroz gasovode Severni tok. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podržao je tu ideju, dodajući da su oba lidera naredila svojim vladama da što pre predstave planove izgradnje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: