Turska prvi put u istoriji odlučuje o predsedniku u drugom krugu izbora

ANKARA  – Turska danas prvi put u istoriji o predsedniku odlučuje u drugom krugu izbora, a građani više od 64 miliona građana sa pravom glasa bira između aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Erdogan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsedničkih izbora.

On je, takođe, pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost birača danas ponovo biti velika.

“Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju”, rekao je on.

Kiličdaroglu (74), je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.

“Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta”, rekao je Kiličdaroglu nakon glasanja i dodao da veruje u zdrav razum ljudi.

“Doći će demokratija, doći će sloboda, ljudi će moći da na ulicama slobodno kritikuju političare”, naveo je Kiličdaroglu.

On je glasao u isto vreme kada i Erdogan, a lokalna televizija je na podeljenom ekranu prikazivala rivale kako glasaju.

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u 17 časova.

Erdogan, koji je na čelu Turske 20 godina, važi za favorita za osvajanje novog petogodišnjeg mandata u drugom krugu, nakon što mu je nedostajalo manje od jedan odsto glasova da pobedi u prvom krugu 14. maja.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: