Turistički potencijali Novog Sada na koje u budućnosti treba obratiti pažnju

NOVI SAD – U Novi Sad dolazi veliki broj turista iz zemlje, regiona i sveta, a istraživanja pokazuju da su za njihove posete glavni motivi kulturno-istorijsko nasleđe, staro gradsko jezgro i Petrovaradinska tvrđava.

Međutim, nas je zanimalo koji su to turistički potencijali našeg grada, na koje prema Turističkoj organizaciji Novog Sada takođe treba obratiti pažnju.

”Uređenje fasada, podgrađa, trgova, ulica, parking mesta i novih garaža, iznajmljivanje bicikala, uređenje parkova, renoviranje i izgradnja bazena… To su projekti koji za cilj imaju poboljšanje uslova života za naše sugrađane, ali su istovremeno i od velikog značaja za posetioce i turiste”, saopšteno je iz TONS-a.

Novi Sad, uz sve svoje atrakcije, krije autentične bisere kao što je Almaški kraj, naselje sa ulicama koje vijugavo vode kroz prošlost do 18. veka.

Trenutno se uređuje ovo područje, sa ciljem proširenja pešačke zone, što će omogućiti dostupnost bogatog kulturno-istorijskog nasleđa koje krije.

U nastavku razvoja gradske infrastrukture, izuzetno je značajna izgradnja pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava.

Ovaj projekat, koji se realizuje na postojećim stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, značajan je i sa turističkog aspekta, doprinoseći bogatijem iskustvu posetioca.

Foto: Grad Novi Sad

Hotel „Hyatt Regency“ predstavlja važan korak u razvoju kongresnog turizma u Novom Sadu. Ovaj luksuzni hotel otvara vrata za dolazak visokoplatežnih turista, stavljajući grad na mapu poželjnih destinacija za organizaciju poslovnih skupova i kongresa.

Reka Dunav, sa svojim turističkim i nautičkim potencijalom, privlači brojne posetioce svake godine.

Plovidba Dunavom predstavlja odlikan način za istraživanje regiona, a projekat „Zaplovi Srbijom“ doprinosi izgradnji infrastrukture koja će obogatiti turističku ponudu i privući još više posetilaca.

„S obzirom na sve navedeno, pored rada na promociji i razvoju turizma grada Novog Sada, za razvoj destinacije izuzetno je važna strategija grada i uključenost svih gradskih preduzeća i ustanova, kao i udruženja pojedinaca“, ističu iz Turističke agencije Novog Sada.

Svi ovi turistički potencijali, privući će nove turiste, kako domaće, tako i strane, a da je Novi Sad izuzetno popularan na ruti stranih posetioca svedoči i to da su najveći udeo u noćenjima imali  strani turisti, koji su ostvarili 408.891 noćenja što predstavlja gotovo tri četvrtine, odnosno 72% svih noćenja.

”U poslednje dve godine primetan je ubrzan rast noćenja stranaca u odnosu na period pre pandemije. U odnosu na 2019. godinu sada imamo 46% više noćenja turista koji dolaze iz inostranstva. Ovaj podatak je izuzetno važan kada uzmemo u obzir devizni priliv od turizma”, saopštili su iz TONS-a.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.