Tuga u srpskoj košarci, otišao legendarni reprezentativac i prvotimac Partizana: Napustio nas je Miško Čermak

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Legendarni košarkaš Partizana i reprezentacije SFR Jugoslavije, Dragutin “Miško” Čermak, preminuo 12. oktobra je u rodnom Beogradu, na svoj 77. rođendan.

Član čuvene generacije reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. postala prvak sveta u Ljubljani, košarku je počeo da igra u Radničkom iz Beograda, odakle je 1969. prešao u Partizan

U redovima crno-belih, Čermak je bio jedan od najboljih igrača sve do 1973. godine. Igrao je u generaciji sa Farčićem, Latifićem, Zečevićem, Beravsom, Todorićem, Kićanovićem, Dalipagićem i drugim asovima.

Čermak je iz Partizana otišao u holandski Donar, zatim francuski Lijež i potom ponovo u beogradski Radnički.

Foto:KK Partizan

Kao trener, Dragutin Čermak je od 1980. godine radio u Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj, Jordanu i Alžiru.

Od 1968. do 1972. Čermak je nosio plavi dres reprezentacije SFR Jugoslavije sa kojom je 1970. u Ljubljani postao šampion sveta. U Meksiku 1968. Čermak je postao Olimpijski vicešampion, a 1969. i 1971. je bio deo plavog tima koji je dva puta osvajao srebrne medalje na Evropskom prvenstvu.

KK Partizan

Učestvovao je i na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu, kada je Jugoslaviji izmaklo polufinale u krugu tri ekipe sa istim brojem bodova.

Vreme i mesto sahrane Dragutina Čermaka, biće objavljeni naknadno.

Tagovi:

Pročitajte još: