logo transparend vojvodina uzivo

Kako telo reaguje ukoliko svaki dan jedete ovaj mlečni proizvod

Sir je jedan od retkih proizvoda koji je omiljen široj populaciji a istovremeno je i zdrav. Međutim, ukoliko se svakodnevno konzumira može dovesti do neželjenih posledica po čitav organizam.
Ruski dijetetičar i nutricionista Andrej Bobrovski otkriva šta će se desiti sa telom ukoliko sir konzumirate svakog dana u velikim količinama.
– Postoji mnogo različitih vrsta sireva koje sadrže puno masti i nije poželjno da ih jedete svaki dan – kaže Andrej Bobrovski, profesor medicinskog fakulteta u Sankt Petersburgu, prenosi portal Hayat.
– Previše sira može dovesti do razvoja ateroskleroze (bolesti zapušenih arterija), hipertenzije i drugih kardiovaskularnih bolesti, kao i urolitijaze (pojave kamena u šupljinama uroloških organa) – dodao je on.
Sastav mnogih vrsta sira uključuje veliku količinu soli, koja takođe predstavlja pretnju za telo, istakao je profesor Bobrovski. Ako osoba nije spremna da isključi ovaj proizvod iz svoje svakodnevne ishrane, trebalo bi da ograniči njegovu upotrebu do određene granice.
U umerenim količinama, sir je koristan i jača imunitet. To je mlečni proizvod bogat kompletnim proteinima i aminokiselinama. Doprinosi dobrom funkcionisanju celog organizma, a pored toga, sir je vredan izvor kalcijuma i vitamina B. Istovremeno, vitamin B12 koji se nalazi u proizvodu čini ga posebno korisnim zimi – rekao je nutricionista.
– Sir je izvor vitamina B, posebno B12, a ovo je neka vrsta preteče hormona zadovoljstva, hormona sreće – serotonina. Zimi, kada su duge noći, a kratki dani u januaru i februaru, vitamin B12 se normalizuje. Deluje kao sredstvo za prevenciju depresije, koja je povezana sa nedostatkom sunčanih dana – rekao je Bobrovski.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.