Trikovi za jela sa belim lukom

Da li beli luk treba iseckati ili smrviti, kada se dodaje jelu, kako se osloboditi mirisa na rukama – sva ova pitanja postavljaju početnici u kuhinji. Od profesionalaca stiže odgovor kako da spremate jela sa belim lukom. 

Odstranite zeleni deo – Kad ga ljuštite, ako u središtu nađete zeleni deo, odstranite ga jer će jelu dati nepotrebnu gorčinu.

Seckani luk ima blaži ukus – Od jela koje spremate zavisi da li ćete u pripremi luk iseckati ili smrviti. Imajte u vidu da što se više oštete ćelije belog luka, više se enzima oslobađa, što znači da će i ukus biti jači. U prevodu, najjači ukus ima luk koji ste smrvili nožem, blaži ukus ima seckani, a najblaži nedirnut čen. Ako ga seckate, ne ubacujte ga odmah u tiganj, sačekajte 10 do 15 minuta jer je toliko potrebno da kiseonik reaguje sa enizimima i da se stvore zdrave komponente.

Dodaje se na kraju – Beli luk se dodaje poslednji u jelo jer brzo izgori, zbog čega ga treba i često mešati. Ako možete da ga osetite u jelu, ima ga previše, zamaskiraće druge ukuse.

Čuvajte ga na hladnom, tamnom i suvom mestu – cela glavica može da stoji do 4 meseca, a čenovi pet do 10 dana.

Limun uklanja miris – Kako biste se oslobodili mirisa belog luka sa ruku, namočite ih u mešavinu limuna, soli i sode bikarbone.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: