Trikovi koji pomažu da se oslobodite užasne nikotinske krize

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, zavist od nikotina predstavlja jednu od najjačih kada su u pitanju psihoaktivne supstance. Iako se mnogi neće složiti oko toga da duvan predstavlja materiju koja utiče na psihu, naučnim studijama je i te kako utvrđeno da nikotin menja naše psihološko stanje, zbog čega se javaljaju užasne nikotinske krize.

Pored fizičke, postoji i psihološka zavisnost od duvana koja se ogleda u “ritualnom” pušenju cigareta recimo uz kafu, nakon obroka, ujutru kada se probudite.

Kombinacija ove dve zavisnosti vodi u teške apstinencijalne krize ukoliko se odlučite da sačuvate svoje zdravlje i ostavite cigarete. Mnogi na tom zahtevnom putu odustanu, ali pre nego što ponovo posegnete za cigaretom, pogledajte trikove koji vam mogu pomoći da brzo prevaziđete krizu.

Doktorka Džes Andrade preporučuje svojih pet saveta kako se izboriti sa krizom tokom odvikavanja od pušenja, prneosi portal Net.

Šetnja – Ovo vam može pomoći da skrenete misli sa cigarete, a poznato je da hodanje širi krvne sudove i dovodi do opuštanja što može ublažiti simptome krize.

Žvakanje žvake – Tehnika koja se koristi da usta budu “zauzeta” obavljanjem neke druge radnje kada se pojavi neutaživa želja za cigaretom.

Zdrava užina – Unos hrane može ublažiti simptome krize, ali se trudite da to bude neko voće ili povrće. Grickanjem ovakvih namirnica osećate će se bolje, pa će se povećati i psihološka snaga u borbi protiv cigareta.

Očistite mobilni telefon od neželjenih aplikacija ili odigrajte partiju igrica – Tehnika koja će vam pomoći da brzo skrenete misli sa cigareta.
Na kraju, možete se obratiti svom prijatelju ili partneru za podršku koji će vam pokazati da je uz vas i ohrabriti vas da nastavite u dobrom pravcu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: