Tribinom o srpskom jeziku u Kovinu obeležen Dan maternjeg jezika

KOVIN – U prostorijama Biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kovinu sinoć je održana tribina o srpskom jeziku povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Tribinu su održali prof. srpskog jezika i književnosti Marija Mihajlov i učenici OŠ „Đura Jakšić“ Kovin.

Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin obeležila je tribinom, izložbom i radionicama Svetski dan maternjeg jezika – 21. februar.

 

 

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Marija Mihajlov održala je predavanje o srpskom jeziku učenicima iz „Đurine“ škole. Ona je podsetila na razvoj, istoriju srpskog pisma i ukazala na značaj očuvanja maternjeg jezika. Nakon tribine, održana je i radionica. Slična aktivnost organizovana je i u ogranku „Teofilo Dimić“ Bavanište.

Biblioteku su posetili učenici viših razreda OŠ „Bora Radić“ sa nastavnicima Jovanom Stanišić, Dušanom Simićem i Strahinjom Đorđevićem.

 

 

Na panou su izložene izreke i misli o srpskom jeziku, a realizovane su i radionice:

• Odgovori na zadatu tuđicu-stranu reč u našem jeziku odgovarajućom srpskom reči;
• Na zadate reči tinejdžerskog slenga i žargona odgovori rečima na srpskom jeziku.

 

 

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava svake godine 21. februar širom sveta. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma.

 

 

U četvrtak, 23. februara u 19 časova Darko Ješić održaće promociju svoje knjige „Via Dolorosa“.

 

 

U petak, 24. februara u 18 časova Goran Petrović predstaviće svoje romane „Papir“ i „Ikonostos“. O delu će govoriti i Aleksandar Jerkov, univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti.

Iste večeri biće upriličena i svečana dodela nagrada najboljim čitaocima u 2022. godini.

Svi programi biće realizovani u preuređenom tavanskom prostoru u Biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.