Tribina Crvenog krsta u školi „Vasa Pelagić“ u Kovinu

KOVIN – Srednja stručna škola “Vasa Pelagić” u Kovinu u saradnji sa Crvenim krstom Kovin organizovali su predavanje na temu „Trgovina ljudima“ („Trafficking“).

Učenicima je ovaj globalni fenomen predstavljen od strane vršnjaka, koji su aktivisti i edukatori u Crvenom krstu Kovin. Oni su na njima svojsven i blizak način upoznali svoje vršnjake sa temom kroz prezentaciju, video zapise i razgovor.

U cilju određivanja pojma trgovine ljudima, vršnjaci edukatori su kroz diskusiju sa učenicima istakli da je trgovina ljudima oblik kriminala koji se može odvijati unutar jedne ili više država. Krajnji cilj trgovine ljudima eksploatacija, odnosno iskorišćavanje žrtava (eksploatacija žrtava čini ovu kriminalnu aktivnost jednom od tri najisplativije pored trgovine narkoticima i ilegalne trgovine oružjem); u procesu trgovine ljudima mogu uočiti tri faze: vrbovanje žrtve (regrutovanje, namamljivanje), transport, eksploatacija žrtve; da su žrtve trgovine ljudima obespravljene, stavljene u položaj sličan ropstvu –nemaju kontrolu nad svojim životom, žive u uslovima prinude i straha, bez slobode kretanja i izbora, oduzeta su im dokumenta i sl.

 

 

Kao i da trgovci ljudima koriste prevaru, nasilje i eksploataciju, tretiraju ljude kao robu koja je u njihovom vlasništvu i protivpravno ostvaruju ogromnu materijalnu korist.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: