logo transparend vojvodina uzivo

,

Triatlonac iz Pančeva Vladimir Savić opet pomera granice

PANČEVO – Vladimir Savić, član Triatlon kluba Tamiš iz Pančeva, nastavio je da pomera granice u ovom sportu. Triatlon klub Tamiš iza sebe je ostavio jedan zanimljiv takmičarski vikend.

Trkalo se od Zagreba preko Novog Sada do Srebrnog jezera, ali je svakako najuzbudljivije i najnapornije bilo na Žabljaku gde se na obroncima Durmitora održala BlackLake Xtreme triathlon, jedna od pet najtežih trka ovog formata u Evropi.

O težini staze koja se savladava govori dovoljno činjenica da se najbolje plasirani direktno kvalifikuju za svetsko prvenstvo u Xtreme triatlonu, čuveni Norseman u Norveškoj.

Put Durmitora je krenula brojna ekipa iz Pančeva. Tako su već u petak na trci Solo Point Five nastupili Srđan Stojkov, Mihajlo Novakov i Stefan Kužet. Oni su na distancama half Ironmana savladali 1.9km plivanja u Crnom jezeru, 90km bajkom čuvenog Durmitorskog prstena i off road polumaraton na samom kraju. Sjajno iskustvo za svu trojicu.

 

Vladimir Savić

 

U glavnoj trci koja je počela u subotu rano ujutru, u 4:30 po mrklom mraku nastupio je Pančevac Vladimir Savić. Vladimir Savić je plivao 3.8km u Malom i Crnom jezeru. Specifičnost ovog plivanja je prelazak iz jezera u jezero što nije česta pojava na trkama. Nakon 59 minuta i 13 sekundi on je kao prvi izašao iz vode i bilo je jasno da je podijum izvestan. Nakon plivanja vozi se bicikl 182 kilometra, kreće se sa obala Crnog jezera a završava na vrhu Savin kuk nakon što se napravi 3.200 metara uspona. Vladi je za ovu vožnju bilo potrebno 6 sati 48 minuta i 30 sekundi. Vožnju je dodatno otežavala kiša i maglovito vreme!

Nakon bajka trči se maraton i takmičari mogu birati „belu stazu“ koja ima 800 metara uspona i trči se jednim delom asfaltnim putevima ili se može birati „crna staza“ koja ima 1.700 metara uspona i prolazi kroz šumovite delove Durmitora. Koliko je ova „crna staza“ zahtevna svedoči i činjenica da organizator ne dozvoljava samostalno trčanje već uz takmičara mora biti njegov „suport tim“ koji brine o bezbednosti zbog nepredviđenosti terena, ali i uloženog napora za savladavanje prethodnog plivačkog i bajk segmenta. Vlada je, naravno izabrao „crnu stazu“ i sa svojim „asistentom“ Danilom Jovanovićem završio trčanje za 6 sati 42 minuta i 37 sekundi.

Nakon ukupnih 14 sati 37 minuta i 52 sekunde Vlada kao trećeplasirani prolazi kroz cilj. Ovim rezultatom ostvario je plasman na svetsko prvenstvo.

 

Vladimir Savić pored zida pobednika

 

Istog dana, u subotu, 10. septembra na Srebrnom jezeru je održan međunarodni plivački maraton Veliko Gradište. Na ovoj trci su nastupili Draško Petrović i Slobodan Stančul. Oni su plivali 3km i osvojili prva mesta u svojim starosnim kategorijama.

Nedelja je bila rezervisana za sprint triatlone.

U Novom Sadu je održano prvenstvo Vojvodine i mladi takmičari pančevačkog Tamiša su bili fantstični. Medalje su u svojim kategorijama osvojili mlađa pionirka Mia Kajalić, mlađi pioniri Mateja Kajalić i Miodrag Tomić, pionirka Iva Kovjanić, pionir Mihailo Gvero, mlađi kadet Filip Kovjanić i kadetkinje Nađa Stančul i Irina Mihajlov.

U isto vreme u Zagrebu je održana trka prvenstva Balkana. TK Tamiš je, kao deo tima Srbija, predstavljalo pet takmičara. Bogdan Jelača je u jakoj konkurenciji juniora osvojio 12 mesto što ćemu, kao mlađem junioru, biti motiv za još bolji i predaniji rad na treninzima.

Kadeti Stefan Birka, Stefan Jelača, Novak Perišić i Petar Savić su imali šansu da se „izmere“ sa vršnjacima iz drugih zemalja i steknu dragoceno iskustvo koje će im koristiti u nastavku karijera.

Sezona će biti nastavljena u nedelju, 18. septembra na Adi Ciganliji. Stariji takmičari će učestvovati na prvenstvu Srbije u dugom triatlonu – 1.9km plivanja, 90km bajka i 21.1km trčanja, dok će mladi triatlonci raditi trku 12. Bg akvatlon.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.