Tri zlata za kulturno umetnička društva sa teritorije opštine Inđija na Trećem republičkom festivalu folklornih ansambala

INĐIJA – Tri društva sa teritorije opštine Inđija nastupala su proteklog vikenda na Trećem republičkom festivalu folklornih ansambala Srbije.
Foto: KUD “Branko Radičević” Beška

Na festivalu su nastupali, KUD “SOKO” iz Inđije, KUD “Branko Radičević” iz Beške i KUD “Ivo Lola Ribar” iz Krčedina. U dugogodišnjoj tradiciji kulturno umetničkih društava na teritoriji opštine Inđija ne pamti se da su tri društva nastupala na republičkom festivalu i da su se sva tri društva okitila zlatnim odličjima.

Foto: KUD “Branko Radičević” Beška

Obraćajući se prisutnima, državni sekretar Ministarstva kulture Miodrag Ivanović je istakao da bez široko razvijenog amaterizma nema uspešnog razvoja kulture i umetnosti u društvu.

Ispred Saveza folklornih ansambala Srbije predsednik Igor Gudić se zahvalio gradonačelniku Požarevca i Ministarstvu kulture na velikoj podršci u organizaciji ove smotre. On je istakao da Savez čini 118 kulturno – umetničkih društava i oko 22.500 amatera, koji se trude da sačuvaju tradiciju, pesmu, igru i kulturu našeg naroda.

KUD “Branko Radičević” Beška

U takmičarskom delu nastupilo je 18 ansambala, a ocenjivačka komisija u sastavu: Dajana Кostić, Ljubomir Vujčin, Zvezdan Đurić, koreografi, prof. dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, Ivan Terzić, etnolog i prof. Vladimir Milićević, muzički pedagog, ocenjivali su autentičnost prikazanih igara, autentičnost narodne nošnje, uigranost ansambla, vokalna i instrumentalna izvođenja muzičkih aranžmana.

KUD “Branko Radičević” Beška

Po odluci ocenjivačke komisije sveukupni pobednik Festivala je КUD „Branko Radičević“ iz Beške, ovo društvo je pored zlatne plakete i laskavu titulu najboljeg na festivalu, osvojilo i priznanje za najbolju rekonstrukciju narodne nošnje, najbolji orkestar u funkciji ansambla, za najbolji scenski nastup kao i za najbolji muzički aranžman. Ovom društvu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 120.000 dinara.

Foto: KUD “SOKO” Inđija

Kulturno umetnikčko društvo “SOKO” iz Inđije je pored laskavog priznanja i zlatne plakete osvojilo i priznanje za originalnu nošnju, najbolje pevanje ansambla, a Nemanja Grbić i Pero Gatarić osvojili su priznanje za najbolju novu koreografiju. Ovom društvu pripala je i novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara.

KUD “Ivo Lola Ribar” Krčedin

Ni krčedinci se nisu vratili praznih ruku pa je tako KUD-u “Ivo Lola Ribar” pored zlatnog odličja pripala i novčana nagrada u iznosu pd 50.000 dinara.

KUD “Ivo Lola Ribar” Krčedin

Festival se održao u požarevačkom Centru za kulturu u organizaciji Saveza folklornih ansamaba Srbije, nastupili su najbolji folklorni ansambli iz naše zemlje. Ovogodišnja smotra okupila je blizu hiljadu amatera koji kroz svoje zalaganje, ali i igračko umeće, na najbolji način čuvaju tradiciju srpskog naroda. Generalni pokrovitelj Festivala je Grad Požarevac uz podršku Ministarstva kulture i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.