Tri zablude o bezglutenskoj ishrani

Poslednjih godina zahvaljujući pojedinim nutricionistima i prisutnosti u medijima, bezglutenska ishrana postala je vrlo popularana.

Gluten je lepljiva supstanca koja se nalazi u gotovo svim žitaricama, za koju se smatra da je uzrok mnogih zdravstvenih problema, posebno onih vezanih za gojaznost i probleme sa metabolizmom.

Iako se bezglutenska ishrana preporučuje osobama koje boluju od celijakije ili intolerancije na gluten, sve veći broj ljudi bez ovih zdravstvenih problema izbacuje gluten iz ishrane. Ova pojava naročito se javlja zbog toga što postoje brojne zablude u vezi sa glutenom, prenosi portal Hayat.

Bezglutenska ishrana poboljšava varenje

Ne postoje pouzdani dokazi da će se varnje poboljšati ako se izbaci gluten. Potpuno izbacivanje glutena iz ishrane istovremeno dovodi do smanjena unosa vlakana što prilično može usporiti naš metabolizam i negativno uticati na varenje.

Gluten dovodi do gojaznosti

Ovo je jedna od najpopularnijih zabluda. Gluten nema nikakve veze sa žkilogramima. Gubitak kilograma zavisi od kvaliteta i količine hrane, kao i stilu života. Ako ne vodite računa šta i koliko jedete, gluten neće imati direktne veze sa gojaznošću.

Hrana bez glutena je zdravija

Hrana bez glutena sadrži znatno više šećera, soli, zasićenih masti i kalorija, od regularnih namirnica, tako da bi upravo odabirom bezglutenske ishrane moglo doći do gojaznosti, jer u organizam i ne znajući unosite mnoge štetne materije.

Ne postoji niti jedan čvrst naučni dokaz da ćete sa izbacivanjem glutena iz prehrane osećati bolje i zdravije! Možete da smanjite unos glutena, ali ga, osim ako niste osetljivi na njega, nemojte potpuno izbacivati iz ishrane, jer osim što može dovesti do neželjenih efekata, može dovesti i do deficita energije, što će vas činiti umornim, bezvoljnim, pa čak i depresivnim

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: