Tri srpska startapa među najboljima u Adriatik regionu

BEOGRAD – Čak tri srpska startapa našla su se među najboljima u Adriatik regionu na BASF Innovation Hub međunarodnom konkursu iz oblasti održivog razvoja, na kome učestvuju startapi i inovatori iz 11 država Centralne i Jugoistočne Evrope.

Srpski startapi, ATAR i Green Hydrogen, kao i inovatorka Aleksandra Ivetić su u selekciji najboljih startapa koji se bave održivom energijom i strategijama održive poljoprivrede prema ocenama stručnog žirija za Adriatik region (koji čine Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

Oni su odabrani u selekciji “TOP 6” najboljih rešenja na regionalnom finalu konkursa BASF Innovation Hub namenjenog inovatorima i startapima koji direktno ili indirektno doprinose stubovima Zelene agende – čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i pametnom transportu, saopštio je BASF.

Na konkurs se prijavilo više od 100 startapa i inovatora koji doprinose stubovima Zelene agende – čistoj energiji, održivoj poljoprivredi i pametnom transportu.

Domaći inovatori predstavili su ideje koje se odnose na pametnu prskalicu za detekciju i prskanje korova na usevima, rešenje za stvaranje, skladištenje i transport zelenog vodonika i rešenje za efikasan pre-tretman za produkciju biogasa.

Prvo mesto i plasman u međunarodno finale pripali su hrvatskom startapu Green Energy Pal, čije rešenje ima za cilj da učini tranziciju ka zelenoj energiji i energetskoj efikasnosti dostupnu svima uz pomoć platforme okrenute malim i srednjim preduzećima.

Na Grand Finale događaju dva rešenja su proglašena za pobednička.

To su Ekolive iz Slovačke, rešenje za bioluženje, bioremedijaciju i produkciju stimulansa koji će doprineti zdravoj i bezbednoj proizvodnji hrane i Holloid iz Austrije, 3D alat za monitoring okruženja u realnom vremenu, uključujući zemljište, otpadne vode, biodiverzitet i zagađivače kao što je mikroplastika.

Međunarodni takmičarski događaj BASF Innovation Hub je trajao ukupno šest meseci i organizovan je u 11 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i okupio je više od 100 prijavljenih inovatora i startapa.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.