Na radost svih sladokusaca, iz dana u dan imamo nove “slatke” poslastice koji oduševljavaju nepca i izazivaju pravu eksploziju ukusa. Od tradicionalnih recepata prenetih s kolena na koleno do modernih kulinarskih inovacija, svet poslastica obiluje raznolikošću ukusa.
U nastavku teksta predstavićemo vam tri recepta koji su trenutno najpopularniji širom sveta:
Čizkejk (Cheseecake)
Ovu poslasticu ste sigurno bar jednom probali, pošto je u poslednjih par godina postao rado viđen “gost” na svim trpezama.
Iako mnogi veruju da je nastao u Njujorku, istorijske činjenice govore da je prvobitna verzija torte sa sirom nastala pre 4000 godina u Grčkoj.
Veruje se da je u Grčkoj torta od sira bila jedinstveni izvor energije, samim tim, bila je neizostavni deo svakog obroka, kao što je i danas.
Danas postoje razne varijante čizkejka, uključujući voćne prelive i različite dodatke za ukus.
Recept
Sastojci:
200 g keksa po izboru (npr. mlevena plazma)
100 g putera (otopljenog)
500 g krem sira
200 g šećera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 ml kisele pavlake
Sok od 1 limuna
Preliv po izboru (npr. voćni preliv ili čokoladni preliv)
Uputstvo:
Prvobitno zagrejte rernu na 160 stepeni. U multipraktiku ili plastičnoj kesici, sameljite keks dok ne postane sitan. Ako koristite kesicu, možete je zgnječiti valjkom ili čašom. Dobijene mrvice prebacite u činiju.
Dodajte otopljeni puter keksu i dobro promešajte dok se sve lepo ne sjedini. Smesu od keksa rasporedite u dno kalupa za pečenje (prečnika oko 23 cm) i utisnite je ravnomerno.
Stavite kalup sa keksom u frižider da se hladi dok pripremate fil.
U velikoj posudi, koristeći mikser ili ručnu mutilicu, umutite krem sir i šećer dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći nakon svakog dodavanja, dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte ekstrakt vanile, kiselu pavlaku i sok od limuna. Nastavite mešati sve dok se svi sastojci ne sjedine i dok smesa ne postane glatka i kremasta.
Izvadite kalup sa keksom iz frižidera i lagano prelijte smesu od sira preko keksa. Poravnajte površinu. Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu i pecite čizkejk oko 50-60 minuta ili dok sredina ne postane čvrsta, a rubovi blago zlatno smeđi.
Nakon pečenja, izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se čizkejk ohladi, stavite ga u frižider i ostavite da se dobro ohladi i stegne najmanje 4 sata ili idealno preko noći. Pre posluživanja, možete preliti čizkejk sa omiljenim prelivom, kao što su voćni prelivi ili čokoladni prelivi.
Pažljivo odvojite ivice čizkejka od kalupa nožem, zatim pažljivo izvadite čizkejk iz kalupa. Sečite na komade i poslužite.
Tiramisu (Tiramisù)
Naziv “tiramisu” potiče italijanskog izraza “tira mi su” što znači “podigni me gore” ili “učini me srećnim”. Mnogi sladokusci složiće se da je ime prikladno jer jedan od glavnih sastojaka ove poslastice je kafa, pa postoji šansa da vas i razbudi.
Iako postoji više teorija o nastanku tiramisua, jedna od vezana je za grad Trst u Italiji. Prema ovoj priči, ova poslastica je nastala u restoranu “Le Beccherie” u Trstu 1960-ih. Vlasnik restorana, Roberto Linguanotto, tvrdi da je njegova baka, koja je bila kuvarica, izmislila ovaj desert.
Tiramisu se smatra specijalnim desertom italijanske kuhinje i omiljenim izborom posebne prilike, a evo i recepta:
Sastojci:
250 g mascarpone sira
250 ml slatke pavlake (35% m.m.)
3 kašike šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
200 ml jake crne kafe, ohlađene
2 kašike likera (opciono)
24 piškote
Kakao prah za posipanje
Uputstvo:
U velikoj posudi, mikserom umutite mascarpone sir, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
U manjoj posudi, pomešajte ohlađenu kafu sa likerom od amareta, rumom ili marsala vinom.
Uzmite pravougaoni ili kvadratni kalup za tiramisu i napravite sloj piškota na dnu kalupa, prethodno natopite svaku piškotu u kafi sa likerom nekoliko sekundi, pazite da ne budu previše natopljene da se ne bi raspale.
Preko sloja piškota, ravnomerno rasporedite polovinu pripremljene smese sa mascarpone sirom. Napravite još jedan sloj piškota natopljenih u kafi preko smese sa mascarpone sirom.
Preko drugog sloja piškota, rasporedite preostalu smesu sa mascarpone sirom i poravnajte je. Prekrijte kalup plastičnom folijom i stavite u frižider da se tiramisu stegne i ohladi najmanje 4 sata ili preko noći.
Pre posluživanja, pospite tiramisu ravnomerno kakao prahom.
Makaronsi (Macarons)
Istorija makaronsa počinje u 8. veku, kada su se oni po prvi put pojavili u manastirima na Siciliji u Italiji.
Smatra se da su prvi oblici makaronsa bili slični današnjim amareti kolačićima. Tek u 19. veku se počela razvijati i moderna verzija makaronsa koju danas poznajemo. Smatra se da je za to zaslužan francuski kuvar Marie-Antoine Carême-u, koji je bio poznat po svojoj inovativnoj upotrebi kulinarskih tehnika i sastojaka.
Međutim, prava popularnost makaronsa došla je kasnije, u 20. veku, zahvaljujući slavnoj pariškoj poslastičarnici “Ladurée”. Upravo su oni stvorili priznatu i prepoznatljivu formu makaronsa – dva kolačića spojena kremastim punjenjem između njih. Ladurée je postao sinonim za kvalitetne makarone i danas je jedan od najpoznatijih brendova za ovu poslasticu.
Danas su makaronsi omiljeni i popularni širom sveta, dostupni u raznim ukusima i bojama. Ovaj slatki kolačić je postao simbol elegancije i luksuza, a evo kako se pravi:
Sastojci:
120 g bademovog brašna
200 g šećera u prahu
100 g belanaca (otprilike 3 jaja)
30 g šećera
Boja u prahu ili gelu (opciono)
Kremasti fil po izboru (npr. voćni džem)
Uputstvo:
U multipraktiku, sameljite bademe i šećer u prahu zajedno kako biste dobili finu i glatku smesu. Procedite smesu kroz sitno sito da biste uklonili eventualne grudvice. Ovo će osigurati glatku površinu makaronsa.
U velikoj posudi, mikserom ili ručno, umutite belanca dok ne postanu pena. Dodajte šećer i nastavite mućenje dok ne dobijete čvrst sneg.
Ako želite dodati boju, sada je vreme da dodate prehrambenu boju u prahu ili gelu u belanca. Dodajte malu količinu boje i pažljivo je sjedinite sa snegom od belanaca.
Dodajte polovinu mešavine badema i šećera u prahu u belanca. Nežno preklopite smesu pomoću špatule kako biste izbegli gubitak vazduha.
Dodajte preostalu mešavinu badema i šećera u prahu u smesu od belanaca i ponovo nežno preklopite dok se sve sastojci ne sjedine i dobijete glatku i sjajnu smesu.
Smesu prebacite u poslastičarsku kesu sa okruglom špicom ili koristite jednostavnu kesu za zamrzavanje i isečite vrh. Na pleh obložen papirom za pečenje, istiskujte male krugove prečnika oko 3-4 cm, ostavljajući razmak između svakog kruga.
Nakon što ste istisnuli sve krugove, udarite pleh nekoliko puta o radnu površinu kako biste izbacili eventualne vazdušne mehuriće i postigli ravnomernu površinu.
Ostavite makarons da stoje na sobnoj temperaturi oko 30-45 minuta, dok se ne formira tanka korica na vrhu. Ovo će pomoći da se formira karakteristična tekstura makaronsa tokom pečenja.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 150°C.
Pecite makarone u zagrejanoj rerni oko 15-18 minuta, ili dok ne budu čvrsti i hrskavi spolja, ali mekani iznutra. Prijatno!
Ove poslastice su se prilagodile različitim kulturama i može se reći da su stekle globalnu popularnost. Bez obzira na to da li su deo porodične trpeze ili slatkih poslastičarnica, one nas podsećaju da treba da se prepustimo slatkim trenucima i uživati u svakom zalogaju.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.