Tri nagrade za NP „Sterija“ na 30. „Vršačkoj pozorišnoj jeseni“

VRŠAC – Pred vernim poklonicima „Vršačke pozorišne jeseni“, koji su svake večeri, bez izuzetka, punili salu Narodnog pozorišta „Sterija“ tokom trajanja 30. jubilarnog izdanja ovog teatarskog festivala, izvedena je poslednja predstava ovogodišnje selekcije, koju je napravio dramaturg Branislav Nedić.

Begradsko dramsko pozorište izvelo je Geteovog „Prafausta“ u rediteljskom tumačenju Borisa Liješevića i tom izvedbom zatvoren je glavni program. Ova predstava proglašena je najboljom prema oceni publike.

Žiri u sastavu Dejan Projkovski, reditelj iz Republike Severne Makedonije i predsednik žirija, Aleksandra Glovacki, dramaturškinja i Nataša Petrović, glumica, posle odgledanih pet predstava u takmičarskoj selekciji, doneo je sledeće odluke:

Nagrada „Tomislav Pejčić“ za najboljeg mladog glumca ili glumicu dodeljuje se Mariji Pantin za ulogu Šarlote u predstavi „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu dodeljuje se Vanji Ejdus za ulogu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta Beograd.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za mušku ulogu dodeljuje se Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u predstavi „(Pra)Faust“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Veljku Mićunoviću za režiju predstave „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta Beograd.

Nagradu za predstavu u celini žiri dodeljuje predstavi ’’Očevi i oci’’ Narodnog pozorišta Beograd, u režiji Veljka Mićunovića.

Specijalnu nagradu žiri dodeljuje Kati Đarmati za dramatizaciju romana „Očevi i oci“ Slobodana Selenića, u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta Beograd.

Specijalna nagrada se dodeljuje kompozitoru Dimitru Andonovskom za rad na predstavi „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

Po mišljenju stručnog žirija specijalnu nagradu za kolektivnu igru zaslužuje ansambl predstave „Don Žuan“ Narodnog pozorišta „Sterija“ iz Vršca.

Na predlog stručnog žirija, Festival „Vršačka pozorišna jesen2 posthumno dodeljuje nagradu reditelju Jagošu Markoviću za životno delo i umetnički doprinos u predstavama baziranim na dramskoj klasici.

Svečano zatvarnje 30. Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen“ zakazano je za večeras, kada će na Velikoj sceni Narodnog pozorišta „Sterija“, biti dodeljene nagrade, a u čast laureata, kabare filmske muzike pod nazivom „Boja noći“ izvešće Boda Ninković, Ljiljana Stjepanović i Mina Lazarević.

Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“, i 30. put u Vršcu, održan je pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i brojnih sponzora.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.