Tri leće koji morate da probate

Tri leće ili kolač od tri mleka, jedan je od najpopularnijih deserta.

Međutim, nekako je sporedan u odabiru pripreme, a zapravo nije nimalo komplikovan. Pravo je vreme da ovaj kolač zablista uz šoljicu kafe na vašoj trpezi i oduševi goste, a u tome će vam pomoći ovaj recept.

Sastojci za tri leće:

5 jaja
300 g šećera
prašak za pecivo
200 g griza
200 g brašna
malo soli
vaniln šećer

Preliv: 

1 l slatke pavlake
500 ml mleka
150 grama mleka u prahu
Karamel nadev:

100 g šećera
100 ml slatke pavlake
60 g putera
malo soli

Priprema tri leća:

Za početak, u dve činije razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli.

Kada dobijete „sneg“ šlag, dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.

Kada očvrsne smesa, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.

Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom, kako biste napravili prolaz za mleko.

U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.

Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.

Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.

Prijatno!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.