Tri leće ili kolač od tri mleka, jedan je od najpopularnijih deserta.
Međutim, nekako je sporedan u odabiru pripreme, a zapravo nije nimalo komplikovan. Pravo je vreme da ovaj kolač zablista uz šoljicu kafe na vašoj trpezi i oduševi goste, a u tome će vam pomoći ovaj recept.
Sastojci za tri leće:
5 jaja
300 g šećera
prašak za pecivo
200 g griza
200 g brašna
malo soli
vaniln šećer
Preliv:
1 l slatke pavlake
500 ml mleka
150 grama mleka u prahu
Karamel nadev:
100 g šećera
100 ml slatke pavlake
60 g putera
malo soli
Za početak, u dve činije razdvojite belanca od žumanca, pa belanca umitite čvrsto sa malo soli.
Kada dobijete “sneg” šlag, dodajte vanilin i običan šećer uz konstantno mešanje.
Kada očvrsne smesa, dodajte jedno po jedno žumance, prašak za pecivo, brašno i griz, pa sve zajedno umutite.
Pleh obložite pek-papirom i smesu izručite u njega. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Kada je gotovo, testo izvrnite na čistu suvu krpu, pa ga izbockajte čačkalicom, kako biste napravili prolaz za mleko.
U veliku šerpu sipajte 300 mililitara mleka i njemu dodajte mleko u prahu i slatku pavlaku, pa sve dobro umitite. Sipajte dobijenu tečnost u pleh i pažljivo vratite kolač preko. Čačkalicom ponovo izbockajte kolač, a onda 200 mililitara mleka prelijte preko kolača.
Zagrejte dublju šerpu na srednjoj temperaturi i dodajte šećer, pa mešajte dok se šećer ne rastopi. U drugoj šerpici zagrejte slatku pavlaku do ključanja, pa je sklonite sa strane.
Kada se šećer otopi, sklonite šerpu sa vatre i ulijte zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu, sve vreme muteći žicom. Onda dodajte puter i prstohvat soli, sve dobro izmešajte, pa prelijte preko kolača.
Prijatno!