Stručnjaci iz Nemačke i Severne Irske kažu da umereno konzumiranje crnog vina može da ima pozitivne efekte na zdravlje.
Nova studija istraživala je vezu između krvnog pritiska i unosa flavonoida, kojih između ostalog ima i u crnom vinu.
Na uzorku od oko 1.000 Nemaca, utvrđeno je da tri čaše vina (po 125 mililitara) nedeljno može da snizi krvni pritisak.
Flavonoidi izazivaju opuštanje krvnih sudova i samim tim njihovo širenje, što popravlja protok krvi.
Studiju, objavljenu u časopisu Hiptertenzija (Hypertension), sproveli su naučnici sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu i Univerziteta u Kilu.
Njihovi nalazi utvrdili su da flavonoidi, kojih ima dosta u voću, povrću, čaju i drugim proizvodima na bazi voća, imaju pozitivan efekat na nivo krvnog pritiska.
– Istraživanje je iznedrilo dokaze koji sugerišu da je krvni pritisak moguće regulisati jednostanim promenama u dnevnoj ishrani – kaže autor studije Edin Kesidi sa Univerziteta u Belfastu.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.