logo transparend vojvodina uzivo

Trend digitalnih farmi stiže i u Srbiju – prilika da budete online farmer iz fotelje

Koliko ste puta čuli nekoga da kaže: „Eh, da mi je gde da imam da gajim prasiće, ovce, krave…. da znam šta jedem, da imam da dam deci domaće!“. Uskoro će baš svako imati priliku za ovako nešto, pa čak i oni koji život provode u centru grada. Platforma „Moje stado“ uskoro počinje sa radom, a pomoću nje svako može da postane online farmer.

Idejni tvorac ovog projekta je Miodrag Mitrović. Ovakve farme nisu novitet u Evropi, ali su i dalje kuriozitet u Srbiji, i uopšte na Balkanu.

„Moje stado je online farma koja omogućava fizičkim licima da kupe i utove, na primer, svoje prase, bilo gde na teritoriji Srbije u poljoprivrednim gazdinstvima, a da uslugu plaćaju u mesečnim ratama“, objašnjava on i dodaje da kreditna sposobnost u ovom procesu nije neophodna.

Broj i visina rata određuju se putem algoritma koji obračunava na osnovu broja hranidbenih dana i potrošnje hrane.

„Ako ste kupili prase od 20 kilograma i želite da othranite to prase do 120 kilograma, algoritam prepoznaje tu razliku i obračuvana hranidbene dane i potrošnju hrane, koliko je meseci potrebno da dostigne tih 120 kilograma i na osnovu toga i ratu“, objašnjava on.

Foto: Envato

Sama platforma pruža mogućnost ugovora između pravnih i fizičkih lica i zagarantovana sredstva za prodata grla, kao i usluge tova svakog meseca.

U sklopu platforme postoji i online pijaca u kojoj poljoprivredna gazdinstva nude svoje proizvode – suhomesnate proizvode, mlečne, voće, povrće ili jaja.

Pored kupovine i klasičnog tova, biće moguć i tov organskih grla. U ponudi će moći da se nađu i kunići i sve vrste živine.

„Platforma omogućava transport po HACCP standardu, u platformi postoji pasoš za svako grlo i biće dostupan svakom potrošaču na uvid. Postoji mogućnost osiguranja grla, a premija pokazuje kakav je kvalitet gazdinstava kod kojih ga gajite, jer što je premija manja, to je gazdinstvo kvalitetnije, pa ćemo na osnovu toga i da ih rangiramo“, objašnjava Mitrović.

Ukoliko fizičko lice ne izmiri svoje obaveze, platforma mu stopira tov i isporučuje trenutnu kilažu, tako da niko nije oštećen.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.