Cicvara je narodno jelo, koje su naši preci spremali skoro svakodnevno. Zadnjih decenija je ovo jelo veoma zapostavljeno, uprkos tome što je vrlo zdravo i kalorično. Cicvara se uglavnom spremala za doručak, ali je to jelo koje je moglo i može da se jede u bilo koje doba dana.
Cicvara je bila rado spreman specijalitet u svakom domaćinstvu, jer se u nju stavljalo ono što se tog trenutka nalazilo u kući. Osnovni sastojci su mleko, brašno i sir, uz dodatak kajmaka. Etnološki podaci navode da se cicvara kuva odvajkada u krajevima koje su naseljavali i koje naseljavaju Srbi.
Najstariji recepti za spremanje ovog ukusnog jela su zapisivani još u manastirskim knjigama. Od kada je kukuruz počeo da osvaja Evropu, kukuruzno brašno je preuzelo ulogu glavnog sastojka cicvare, koju danas možete jesti samo ukoliko posetite srpska sela ili se odvažite da je sami napraviti.
Pročitajte još:
Recept: Piletina sa limunom i belim lukom
Piletina ne samo što je toliko jednostavna za pripremu nego i zbog toga što greje dušu poput zagrljaja. Limun koji omekšava meso u kombinaciji s belim lukom koji otpušta prekrasne arome. Da su jednostavna jela često i najukusnija, potvrđuje recept slavne kuvarice Najdžele Loson za pile sa belim lukom i limunom. Bez komplikovanja, dovoljno je […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.