Farbanje jaja u lukovini donosi ne samo prelepe boje već i očuvanje tradicije koja seže duboko u našu prošlost. Kao što su naše bake nekada s ljubavlju farbale jaja na ovaj način, tako i danas mnogi ponovo otkrivaju lepotu prirodnih boja, izbegavajući hemikalije i vraćajući se korenima.
A koju ćete boju dobiti zavisi od, količine ljuski luka koje koristite, u koliko vode kuvate ljuske luka, boje jajeta, odnosno da li je u pitanju belo jaje ili smeđe, jer proizvodi različite nijanse boje.
Potrebno je:
2,5 litara vode
ljuske od 10 velikih lukova
200 ml vinskog sirćeta
2 kašike soli
10 jaja
svinjska mast
papirne ubruse
Farbanje jaja:
Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje. Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.
Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom. Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra, piše danas.rs.
Za lep sjaj:
Na papirni ubrus stavite malo domaće masti i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.