Tradicionalno farbanje jaja u lukovini: Starinska tehnika sa svim prirodnim sastojcima

Farbanje jaja u lukovini donosi ne samo prelepe boje već i očuvanje tradicije koja seže duboko u našu prošlost. Kao što su naše bake nekada s ljubavlju farbale jaja na ovaj način, tako i danas mnogi ponovo otkrivaju lepotu prirodnih boja, izbegavajući hemikalije i vraćajući se korenima.

200 ml vinskog sirćeta

2 kašike soli

10 jaja

svinjska mast

papirne ubruse

Farbanje jaja:

Dodajte ljuske luka u srednju šerpu za kuvanje. Sipajte 2,5 litra vode i 200 ml sirćeta u šerpu. Dodajte so i pustite da provri. Smanjite temperaturu na srednje i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi 10-15 minuta.

Dobro operite jaja i osušite ih kuhinjskim ubrusom. Kašikom pažljivo jedno po jedno jaje umočite u boju. Kada ste dodali sva jaja u šerpu, vratite šerpu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite jaja u šerpi da odstoje barem pola sata. Prebacite jaja na tanjir i ostavite ih da se osuše. Ne trljajte jaja dok su još mokra, piše danas.rs.

Za lep sjaj:

Na papirni ubrus stavite malo domaće masti i nežno svako jaje utrljajte dok ne postane sjajno sa svih strana.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.