Tradicionalna manifestacija Dani studenata u Zrenjaninu

ZRENjANIN – Zrenjaninski studenti tradicionalno obeležavaju Dane studenata se svake godine više od dvadeset godina.

U znak sećanja na studentske proteste 1936. godine kada je u sukobu sudenata i pripadnika profašističke “Organizacije nacionalnih studenata” poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Počev od 1955. godine, 4. april se slavi kao dan studenata.

Tim povodom zrenjaniski studenti organizuju manifestaciju a domaćini manifestacije su studenti stanari studentskog doma “Mihajlo Predić dr Miša” gde se organizuju razna sportska, gejmerska i druga takmičenja kao i humanitarni i kulturni događaji.

Takmičenja i događaji se uglavnom se organizuju u drugoj polovini marta dok je početak aprila rezervisan za završnicu turnira a 4. april je svečani dan manifestacije.

Taj dan organizatori manifestacije organizuju svečanost gde se u prisustvu rukovodstva Grada, Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”, Visoke  tehničke škole i drugih zvanica proglašavaju pobednici, dodeljuju diplome, medalje, pokloni, organizuju modne revije kao i druženje na dnevnoj zabavi u dvorištu studentskog Doma.

Zahvaljujući stanarima Doma koji svake godine ulože trud i vreme u organizaciju Dana i manifestacija, sponzorima, kao i takmičarima bez čijeg se interesovanja ne bi moglo ništa realizovati – Dan studenata svake godine oživi Dom, poveže studente i stvori jednu od lepih uspomena iz studentskih dana, čijoj vrednosti svedoče bivši učesnici.

…A bivšim ćemo studentima i domcima svi jednog dana sebe da smatramo i bićemo smatrani, a tad će jedino ostati uzdasi, pitanja, sleganje ramenima, kao i nada u to da će budući studenti i Domci ostvariti nešto više, ako ne, bar ono što su videli od nas – dodaje jedan od organizatora manifestacije.

Foto: Privatna arhiva

Studentski dom „Mihajlo Predić – dr Miša“ u Zrenjaninu osnovan je 1963. godine. Do 1993. bio je samostalna ustanova, a od tada je u sastavu Studentskog centra „Novi Sad”, čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina. Ime Mihajla Predića poneo je 1988. godine, na 25. godišnjicu od osnivanja, kad je dobio ime po studentu medicine, pripadniku pokreta otpora u Drugom svetskom ratu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: