Da li je ovo trač ili istina?

Prevara svakome može da se dogodi i tu, nažalost, nema apsolutno nikakvih pravila. Barem mi tako mislimo, a sudeći po velikom istraživanju iz 2010. godine, koje je nedavno objavio “Social Psychology Quarterly”, muškarci sa višim koeficijentom inteligencije su verniji svojim partnerkama.

Istraživanje je, naime, analiziralo odgovore iz ankete od hiljadu odraslih i tinejdžera u SAD i otkrilo da ”inteligentni ljudi više cene monogamiju i seksualnu ekskluzivnost od manje inteligentnih ljudi”, tvrdi Satoši Kazanava, profesor na Fakultetu ekonomije i političkih znanosti u Londonu koji je ujedno i autor studije.

Razlog? S evolucijskog gledišta, moderni muškarci mogu bolje da oslobode instinkte ”pećinskog čoveka” koji ih navode da imaju što više seksualnih partnerki. Oni s nižim IQ-om se pak ne mogu odupreti tom instinktu, pa im je bitno da spavaju sa što više žena, pa im stoga ni prevara nije strana.

Međutim, trebalo bi istaći da su naučnici takođe otkrili i jasnu razliku između preferencija i ponašanja: inteligentni muškarci istovremeno su više ”cenili seksualnu ekskluzivnost, ali su imali i više prilika da se upuste u vanbračne afere”.

Ranije istraživanja su, takođe, definisala i da žene i muškarci imaju tendenciju da varaju iz oprečnih razloga.

Studija iz 2008. koja je objavljena u “American Sociological Review” pokazala je da su žene koje su glavni ”hranitelji” u vezi ređe preljubnice, dok čak 70 posto muškaraca koji su glavni izvor prihoda u porodici i muškaraca koji su finansijski nezavisniji od žena, ima veću tendenciju da prevari svoju bolju polovinu.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: