logo transparend vojvodina uzivo

Tipovi turista u Novom Sadu: Visoko obrazovani sa prosečnim primanjima a evo kog porekla su najčešće i sa kojim dolaze (FOTO)

NOVI SAD – U razgovoru sa zaposlenima u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada želeli smo da saznamo kakvi turisti najčešće dolaze u naš grad kao i šta je to što je svima njima zajedničko.

Kako su za NS Uživo rekli u TONS-u, oni su analizirali stavove i ponašanja turista, njihove impresije o Novom Sadu i ocene turističke ponude, kroz nekoliko upitnika, a evo šta je ono najvažnije što su doznali.

Turci, Rusi, Kinezi…

Prosečan turista u Novom Sadu ima između 31 i 50 godina, visoko je obrazovan i ima prosečna primanja. Ako je to inostrani turista, najverovatnije dolazi iz Bijeljine, Istanbula, Moskve, Zagreba, Ljubljane ili Pekinga, a ukoliko se radi o domaćem turisti, onda je, u više od 30 odsto slučajeva došao iz Beograda.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Za posetu Novom Sadu glavni motivi su kulturno-istorijsko nasleđe, prirodne atrakcije i dobar odnos cene i kvaliteta. U najvećem broju slučajeva odsedaju u privatnom smeštaju ili kod rođaka i prijatelja, a ostaju najčešće dva dana, odnosno tokom vikenda. Stranci se o gradu najčešće informišu na internetu i to putem Instagrama, kao i zvanične veb stranice TONS-a.

Kada dođu, gde provode vreme?

-Najatraktivnije lokacije su im centar grada, Petrovaradinska tvrđava, parkovi i Štrand. Svojim prijateljima često preporučuju da obiđu Novi Sad, a i oni sami bi ponovo došli u naš grad, jer su u 98 odsto slučajeva zadovoljani svojom posetom, pokazali su rezultati upitnika – kažu iz TONS-a.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do decembra 2023. godine ukupno je ostvareno 234.708 dolazaka turista, što predstavlja rast u odnosu na isti period 2022. godine za 7,2 odsto. Turisti su došli iz čak 180 zemalja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tokom prethodne godine najviše noćenja zaeleženo je u julu mesecu kada je zabeleženo 59.000 noćenja, što se čini potpuno razumno, jer se u tom mesecu održava popularni “Exit” festival.

Naime, Srbija je, prema listi koju je objavila Svetska turistička organizacija, zauzela prvo mesto po rastu prihoda od stranih turista za period od 2019. do 2023. godine.

Podsetimo da veliki broj turista poseti Srpsku Atinu i tokom turističke sezone kruzera u Srbiji, kao što je to bilo prethodne godine u martu mesecu, kada je u posetu došlo oko 100 Amerikanaca.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.