Svaka oblast Srbije ima neko svoje tipično jelo. Pa tako je jug naše zemlje bogato raznim specijalitetima, između ostalog i tikvenikom, pitom od bundeve. Recept za tikvenik je jednostavan i uvek poželjan kada vam se najave gosti.
Sastojci za tikvenik:
1 pakovanje kora za pitu
700 g bundeve
100 ml kisele vode
5 kašika ulja
100 g šećera
1 šaka grožđa
Priprema tikvenika:
Komad bundeve izrendajte, a možete je i kupiti već izrendanu. Suvo grožđe potopite u mlaku vodu i ostavite do pola sata da odstoji.
Bundevu probajte da koliko toliko ocedite, pa joj dodajte šećer i suvo grožđe pa promešajte dok se sve ne sjedini.
Uzmite jednu koru i premažite je ulje, presavijte je po sredini i ponovite mazanje. Sipajte fil pa preko njega prelijte kiselu vodu i zatim urolajte. Uradite sve isto sa ostalim sastojcima i ređajte ih u podmazan pleh. Na kraju, pomešajte kiselu vodu i ulje i premažite preko spremljenog tikvenika.
Pecite na 180 stepeni najviše do pola sata. Kada bude gotov, tikvenik ostavite da se lepo ohladi i isecite ga na željene komade. Po želji možete da pospete šećer u prahu ili da ukrasite suvim grožđem.
Pročitajte još: