Potrebna vam je samo činija sa vodom.
Sigurno vam se, mnogo puta, do sada dogodilo da kupite jaja, stavite ih u frižider, možda iskoristite nekoliko komada i na ostala zaboravite.
Dobro, domaćicama i iskusnim kuvaricama, teško da će se ovako nešto dogoditi.
Međutim, damama koje baš i nisu vične u kuvanju, ili zbog obaveza jednostavno nemaju vremena, ovaj scenario je dobro poznat.
A onda, kada vam zatrebaju, ona su tu, ali postoji problem.
Da li smete da ih koristite?
Srećom, uz ovaj jednostavan test, očas posla ćete proveriti da li su jaja za konzumaciju ili bacanje.
Sam test je vrlo jednostavan. Sve što treba da uradite jeste da providnu posudu, sa ravnim dnom, napunite vodom i to tako da voda, u potpunosti, pokrije jaja. Ukoliko potonu na dno, znači da je još uvek dobro za jelo. Međutim, ukoliko isplivaju na površinu, znači da su se pokvarila i da ih treba baciti. Takođe, ukoliko potone na dno, ali stoji u nagnutom, ili uspravnom položaju, to znači da bi, što pre, trebalo da ga potrošite.
U čemu je stvar?
Ljuske jaja propuštaju po malo vazduha. Sveža jaja imaju manje vazduha u sebi, pa samim tim tonu na dno. Ali, što su jaja starija, više vazduha prodire kroz ljusku i stvara mehurić koji se, kako dani prolaze, sve više širi.
Zato, kada staro jaje ispustite u vodu, taj vazdušni balon se podiže na vrh, činećii verovatnijim plutanje starih jaja.
Koliko jaja obično ostaju sveža?
Ukoliko ih u frižideru pravilno čuvate, jaja mogu da ostanu sveža četiri do pet nedelja. Međutim, ukoliko ostanu na sobnoj temperaturi, pokvariće se nakon, otprilike, dva sata.