Tesla otvara novo tržište?

KALIFORNIJA – Kompanija Tesla u Indiji planira veći uvoz, ali i proizvodnju vozila i baterija.

Indijske vlasti se približavaju sporazumu sa kompanijom Tesla koji bi omogućio američkom proizvođaču automobila da isporučuje svoja električna vozila u ovu zemlju od sledeće godine i da podigne fabriku u roku od dve godine.

Najava bi mogla da bude objavljena na Globalnom samitu Vibrant Gudžarat u januaru, na osnovu izjava insajdera za Blumberg. Države Gudžarat, Maharaštra i Tamil Nadu su u razmatranju, jer već imaju dobro uspostavljene ekosisteme za električna vozila i izvoz.

Tesla bi uložila početnu minimalnu investiciju u fabriku od oko dve milijarde dolara, i nastojala bi da poveća kupovinu potrebnih auto-delova od indijskih proizvođača na čak 15 milijardi dolara. Američki proizvođač automobila bi takođe nastojao da proizvede određenu količinu baterija u Indiji kako bi smanjio troškove.

Konačna odluka nije doneta i planovi bi se mogli promeniti. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao je u junu da Tesla planira da napravi “značajnu investiciju” u Indiji, podseća Blumberg.

Predstavnici indijskog Ministarstva teške industrije, koje nadgleda automobilski sektor, i ministarstava finansija, trgovine i industrije, nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Probijanje u najmnogoljudniju naciju na svetu, gde tražnja za električnim vozilima raste među ambicioznim potrošačima srednje klase, bila bi blagodat za Teslu, koja trenutno ima fabrike u SAD, Kini i Nemačkoj. Vlada premijera Modija se zalagala za povećanje domaće proizvodnje električnih vozila i podsticanje bržeg usvajanja čistijeg transporta.

Uprkos tim naporima, indijsko tržište električnih vozila nije se uvećalo, a automobili na baterije čine samo 1,3 odsto ukupnih putničkih vozila prodatih prošle godine.

Tesla ne uvozi automobile direktno u Indiju zbog visokih tarifa. Pojedini izvori su rekli da, kada prvi lokalni električni automobili budu pušteni u prodaju, mogli bi da imaju cenu od samo 20.000 dolara.

Tesla i Indija, koja je treće najveće tržište automobila na svetu, ponovo su otvorili dijalog u maju nakon jednogodišnjeg zastoja. Mask je kritikovao visoke tarife na uvoz Indije i njenu politiku električnih vozila, a Indija je zauzvrat savetovala Teslu da u zemlji ne pokušava da proda automobile koji su napravljeni u Kini, njenom političkom rivalu.

Indija sada razmatra smanjenje uvoznih taksi za međunarodne proizvođače električnih vozila na period od pet godina ako se te kompanije na kraju obavežu da osnuju lokalne fabrike.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: