logo transparend vojvodina uzivo

Terapeuti savetuju – tehnika 5-4-3-2-1 za smanjivanje anksioznosti

Postoji mnoštvo načina da se nosite sa ovim neprijatnim osećajem. Tehnika 5-4-3-2-1 će vam umnogome pomoće da smanjie osećaj anksioznosti!

Ne postoji samo jedan način da se nosite sa anksioznošću i stresom. Umesto toga, postoji mnoštvo opcija za suočavanje sa ovim emocijama.

Tehnika 5-4-3-2-1 je način da se vratite u sadašnji trenutak i udaljite se od bilo kakvih negativnih emocija.

– Kada smo u stanju aktiviranog nervnog sistema, oči su obično fiksirane na jednom mestu, poznato i kao tunelski vid – rekla je Džastin Groso, somatski psiholog za Huff Post.

– Vizuelni stimulansi su informacije koje najbrže obrađujemo… kada doživljavamo svet, naše oči su naše najdominantnije čulo. Dakle, ako je došlo do traume ili stresa, oči postaju veoma fiksirane i sužene u fokusu.

Stručnjaci kažu da postoji jedna stvar koju možete učiniti da se borite protiv ovog odbrambenog pozicioniranja očiju.

Vizuelni znaci vam takođe mogu pomoći da vežbate pažljivost.

– Kada razmišljamo o neurobiologiji osećanja bezbednosti, samoregulacije, društvenog angažovanja, znamo da to nije samo nešto o čemu možemo da razmišljamo naglas i kažemo: „Bezbedan sam“ ili „Osećam se dobro“.

– Često koristim pogled u oči kao način da ljude prizemljim u svesnost – savetuje psiholog Votson za pomenute medije.

Vizuelni znaci su osnovni deo uobičajene vežbe uzemljenja poznate kao tehnika 5-4-3-2-1, dodao je Votson. Za ovu praksu svesnosti navedete pet stvari koje možete videti, četiri stvari koje možete čuti, tri stvari koje možete dodirnuti, dve stvari koje možete pomirisati i jednu stvar koju možete okusiti.

– Suzite fokus na telo, počevši od očiju jer su vizuelni stimulansi tako moćna, umirujuća komponenta. Tehnika 5-4-3-2-1 je način da se vratite u sadašnji trenutak i udaljite se od bilo kakvih negativnih emocija.

Pročitajte još:

 

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.