Tatjana Rešković prva doplivala do Časnog krsta u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Pred nekoliko hiljada ljudi danas je na centralnom jezeru u Zrenjaninu održano tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst, takođe ista manifestacija održana je na obali Begeja u Kleku i Tamiša u Farkaždinu.

Po prvi put, celom širinom Malog mosta, postavljena je državna zastava površine skoro sto kvadratnih metara (dimenzija 32 h 3 metra), a nastup plivača najavile su baklje s mosta, takođe u bojama zastave.

Do Časnog krsta na centralnom jezeru i ove godine prva je doplivala Tatjana Rešković (21), studentkinja medicine, zajedno sa 60 učesnika iz Zrenjanina, Novog Sada, Žablja, Čuruga, Đurđeva, Titela i drugih mesta.

Tatjana Rešković je, obraćajući se na konferenciji za novinare održanoj u Velikoj sali Kulturnog centra, kazala da je velika čast i zadovoljstvo što je i ove godine nosilac časnog krsta.

“Zahvalila bih se momcima koji su učestvovali, divan gest i najlepše vam hvala i da se sledeće godine vidimo u još većem broju.”– poručila je Tatjana.

Obraćajući se učesnicima manifestacije, gradonačelnik Simo Salapura je najpre svima čestitao praznike i izrazio zadovoljstvo što se manifestacija “Plivanje za Časni krst” svake godine odvija na višem nivou i sa većim brojem učesnika, što zaslužuje ne samo današnji praznik, već i Grad Zrenjanin i Srpska pravoslavna crkvena opština Zrenjanin.

“ Čestitam svima vama na učešću i doprinosu da ispromovišemo veru i ovaj praznik, jer, to u današnjim vremenima mnogo znači. Čestitam i našim damama, ali i vitezovima koji su kao i prošle godine bili džentlmeni.” – rekao je on.

Kazao je da, nažalost, zbog bezbednosti, nisu mogli da učestvuju svi zainteresovani i istakao da će se organizatori pobrinuti da sledeće godine stvore mogućnost za učešće još većeg broja plivača.

Zahvalio se svima koji su dali doprinos da se manifestacija održi.

Starešina hrama Svetog Arhangela Mihajla Veselin Vlaški poručio je da plivanje nije takmičarskog karaktera i da su danas praktično svi „pobednici“.

“ Svi ste primili božiji blagoslov. Trudićemo se da svake godine bude sve lepše i bolje i na korist i na blagostanje svima.”– poručio je Veselin Vlaški.

Kum ovogodišnje manifestacije bio je načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov koji je uručio bukete cveća i prigodne poklone učesnicama.

“ Izuzetna mi je čast što sam dobio priliku da budem kum ovako značajne manifestacije. Čestitam svima na hrabrosti i požrtvovanosti i nadam se da ćemo u nekom narednom periodu imati još više učesnika manifestacije koju svi treba da podržimo i poštujemo.” – rekao je on.

Inače, zanimljiv je podatak da su danas zajedno plivali i očevi i sinovi, a jedan od plivača – David Kovačević – na ovaj način obeležio je svoj 18. rođendan.

Grad Zrenjanin, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Zrenjanin, obezbedio je prigodan poklon za sve učesnike manifestacije u Zrenjaninu – ikone s likom Prepodobnog Rafaila Banatskog, jedinog svetitelja poreklom sa prostora Zrenjanina i jednog od dva svetitelja SPC sa prostora Banata.

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i član Gradskog veća Dragan Ćapin prisustvovali su u Farkaždinu manifestaciji koja je održana treći put, a prvi je do Časnog krsta doplivao sedamnaestogodišnji Lazar Todorović iz susedne Kovačice.

Na “Šlajzu” okupili su se učesnici Bogojavljenskog plivanja iz Kleka, a prvi je do Časnog krsta doplivao Marko Bokić iz Kleka, uz čestitke pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina Rajka Kapelana.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: