Taste Atlas objavio listu najboljih srpskih jela

Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najboljih srpskih jela, na osnovu ocena korisnika ovog sajta. Na spisku se nalazi 72 jela, a neka od njih vam nikada ne bi pala na pamet.

Na prvom mestu se nalaze pazarske mantije.

– Pazarske mantije su srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.

Testo se prvo razvuče, premaže puterom, a zatim puni mlevenom junećom, solju, biberom, lukom i malo ulja. Jednom napunjeno, testo se oblikuje u male loptice, ređaju u tepsiju, zatim peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju svoj jedinstveni ukus i miris.

Mantije su obično praćene jogurtom koji se prelije i jede dok su još vruće”, piše u opisu ovog jela na sajtu Taste Atlas.

Na sledećem mestu je leskovački ajvar, pa komplet lepinja, a evo i prvih 15 jela sa spiska:

1. Pazarske mantije

2. Leskovački ajvar

3. Komplet lepinja

4. Leskovački roštilj

5. Petrovački kulen

6. Leskovački voz

7. Užička pršuta

8. Sarma

9. Pljeskavica

10. Burek sa sirom

11. Bela čorba

12. Pirotska peglana kobasica

13. Krofne

14. Pasulj

15. Urnebes

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.