logo transparend vojvodina uzivo

Tanasković: Za regulaciju reka u Novom Pazaru 25 miliona evra

NOVI PAZAR – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetila je danas Novi Pazar i najavila da će uskoro početi radovi na regulaciji reka na teritoriji tog grada, što će obezbediti zaštitu od poplava u narednom periodu, a reč je o investiciji od 25 miliona evra.

„Radujem se što danas mogu da saopštim vest na koju građani Novog Pazara dugo čekaju. Reč je o rešavanju višedecenijskog problema kojim se niko do sada nije bavio na pravi način. Planirano je da u novembru počne realizacija radova na dodatnoj regulaciji reka na teritoriji Novog Pazara“, izjavila je Tanasković.
Ministarka je obišla lokacije gde će biti realizovani radovi, zajedno sa ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem i gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.
„Početkom ove sedmice raspisan je tender za izvođače radova. Procenjena vrednost radova je 25 miliona evra, a okvirni rok za završetak je 20 meseci“, objasnila je Tanasković.
Ministarka je naglasila da je svima poznato da je Novi Pazar samo ove godine pretrpeo velike štete u dva poplavna talasa u januaru i junu te da se nada da će se zahvaljujući realizaciji ovog projekta prevenirati ponovnu pojavu ovakvih šteta, naglasila je ministarka Tanasković.
„Zbog opasnosti od poplava sa kojom se suočava ovo područje uspeli smo da u projekat Integrisanog razvoja koridora reke Save i Drine dodatno ubacimo, iako nije bilo prvobitno predviđeno, i Novi Pazar“, rekla je Tanasković.

U cilju unapređenja zaštite od poplava, dodala je, infrastrukture grada Novog Pazara i omogućavanja prekogranične saradnje u oblasti voda na rečnim koridorima Raške, Jošanice i Trnavice na teritoriji opštine Novi Pazar biće realizovani radovi koji se odnose na dodatnu regulaciju tih reka.
„Planirani su radovi na regulaciji reke Raške uzvodno od postojeće regulacije u dužini od 2.6 kilometara, reke Jošanice u dužini od jedan kilometar od postojeće regulacije, i reke Tranvice u dužini od 3.6 kilometara od postojeće regulacije. Reč je o investiciji od 25 miliona evra“, rekla je Tanasković.
Ministarka je potvrdila okupljenim građanima i rukovodstvu Grada da će Svetska banka posredstvom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i JP Republička direkcija za vode finansirati korićenje reka.

Biševac je naveo da je korićenje reka, osim prioritetnog i jedan od najskupljih projekata koji se realizuje u gradu na obalama Raške, Joašnice i Trnavice.
“Javni poziv je raspisan, radovi će početi krajem godine i treba istaći da projekat korićenja rešava decenijsko pitanje za Novi Pazar, a naročito za meštane naselja pored Trnavice, Jošanice i Raške. Investicija je vredna 25 miliona evra, što je uz izgradnju kliničko bolničkog centra najznačajnija investicija Vlade Srbije do sada. Reka Trnavica biće ukorićena u dužini od 3.600 metara, do brane, reka Raška u dužini od 2.600 metara, a Jošanica u dužini od 1.000 metara. Projekat je neprocenjivo važan za bezbednost građana koji žive pored reka jer je reč o području gde su izlivanja vodotokova zbog vremesnkih neprilika česta”, izjavio je Biševac.

Da je reč o jednoj od najvećih i najvažnijih investicija Vlade Srbije u Novi Pazar saglasan je i Memić.
“Zaista smo u poslednjih nekoliko meseci koleginica Tanasković i ja neprekidno oko ovog pitanja bili u kontaktu. Reč je o jednom od najbitnijih projekata za Novi Pazar. Kroz samo dva od mnogo drugih projekata, Vlada je u Novi Pazar uložila preko 100 milona eura, koliko nije uloženo decenijama. Ovaj projekat rešava gorući, višedecenijski problem a mašine će biti na terenu od novembra ove godine i za dvadeset meseci imaćemo potpuno nov Novi Pazar kada je o rečnim koritima reč”, rekao je Memić.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.