Tanasković: „Modernizacija i digitalizacija za rešavanje izazova u poljoprivredi“

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je jedan od glavnih globalnih izazova sa kojima se poljoprivreda suočava povećanje broja stanovnika i ishrana rastuće svetske populacije, a da ključ u rešavanju tog problema leži u modernizaciji i „pametnoj“ poljoprivredi.

Tanaskovićeva je to rekla tokom izlaganja na okruglom stolu o održivoj poljoprivredi i agri-teku, u okviru Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, i naglasila da su neka moderna rešenja u poljoprivredi pre desetak godina bila potpuno nezamisliva.

– Traktori bez vozača, nadzor zasada iz dronova ili zamena radne snage u poljoprivredi robotima, bila je potpuno naučna fantastika. To je bilo nešto što svakako nije bilo moguće zamisliti u tim godinama, a danas su to normalne stvari – rekla je Tanaskovićeva.

Ona je istakla da je upravo modernizacija to čemu Srbija teži i gde ulaže „izuzetno velika sredstva“.

– Pružamo podršku naučnim institucijama. Pre svega BioSensu kao jednom od prvih instituta u Srbiji koji se bavi pametnom poljoprivredom. Uveliko radimo na automatizaciji protivgradnih sistema koja značajno doprinose zaštiti naših useva – navela je Tanaskovićeva.

Dodala je da je Srbija pokrenula izuzetno značajan i veliki projekat – eAgrar.

 

Foto: Envato

– Mi kompletnu poljoprivredu digitalizujemo, primarne proizvođače digitalizujemo po prvi put. Po prvi put poljoprivredni proizvođači, mimo prerađivača imaju priliku da od države dobiju 50 odsto povrata investicije koju rade. Akcenat države je na poljoprivredi – rekla je ona.

Dodaje da je da će e-Agrar pokrenuti srpske poljoprivrednike da u većoj meri koriste strana sredstva koja su namenjena modernizaciji i digitalizaciji u poljoprivredi.

– Država prati sve tehnologije koje se razvijaju u svetu i izdvaja sredstva za to, ali sve više je i zainteresovanih primarnih poljoprivrednih proizvođača koji žele ta sredstva da koriste – istakla je Tanaskovićeva.

Forum je organizovan u Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije Srbiji. Na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije učestvuje više od 250 kompanija iz Srbije i oko 150 italijanskih, a zakazano je oko 400 bilateranih sastanaka.

Multisektorsku italijansku privrednu delegaciju čine kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i otpadnim vodama, cirkularne ekonomije, biotehnologije i agrotehnologije, transporta i logistike, proizvodnje mašina za železnicu, usluga, industrije čelika, građevinske industrije,  turizma i hotelijerstva, drvne industrije, tekstila.

Na forumu učestvuju i predstavnici naučne zajednice, fakulteta, instituta i asocijacija.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: